:

:

TV Most

clock

Avgust 15, 2017   12:05

0

202

Novi podvig hirurga u Urgentnom centru u Beogradu

Operacija je trajala oko četiri sata, pacijent je sve dobro podneo. On se za sada dobro oseća, leži na odeljenju Intenzivne nege.

Hirurg koji je uradio operaciju dr Slaviša Zagorac rekao je za RTS da je reč o mladom pacijentu kome je pre dve godine operisan redak tumor žučnih puteva i jetre.

"Operacija je tad dobro prošla, ali pre godinu dana pojavili su mu se bolovi u lumbalnom delu kičme i dijagnostičke procedure su pokazale da je reč o metastazi na četvrtom lumbalnom pršljenu", rekao je dr Slaviša Zagorac.

Prema njegovim rečima, ti bolovi su pacijenta svakodnevno opterećivali – nije mogao ni da spava ni da sedi.

"Posle gradiranja tumora, mi smo se odlučili za operaciju koja je podrazumevala sa zadnje strane pristup, stabilizaciju jednog nivoa iznad i ispod polomljenog pršljena koji je zahvatio tumor. Zatim je urađena augmentacija ili ubrizgavanje koštanog cementa u pršljen sa ciljem stabilizacije pršljena i urađena je redukcija tumora", rekao je dr Slaviša Zagorac.

Prof. Goran Tulić, načelnik Ortopedije Urgentnog centra, ističe da je ovaj podvig još jedan korak u nečemu što je naš koncpet unazad nekoliko godina.

"Ortopedija je od početka godine imala više od 1.450 prijema i skoro 900 operacija. Uveli smo neke procedure koje su u našim uslovima zaista nove, posebno kada je reč o hirurgiji kičme i hirurgiji karlice. Uspeli smo da koristimo sve moderne implante, tehnologije", naveo je prof. Goran Tulić.

Prema njegovim rečima, Ortopedija UC se trudi da postigne jedan nivo koji bi se mogao nazvati modernim nivoom ortopedske traumatologije.

U operaciji su učestvovali i neki mladi hirurzi koji su nedavno dobili posao, a u planu je, kaže prof. Goran Tulić, da još nekoliko njih dobije stalno zaposlenje.

"To je deo koncepta zapošljavanja mladih ljudi s obzirom na to je da je hirurgija takva struka koja mora da bude zanovljena ne samo po implantima i tehnologiji, već i po kadru", naglasio je načelnik Ortopedije Urgentnog centra.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva