Vesti
Novi Pazar, identifikacija posmrtnih ostataka pa memorijalni centar

16:24, 17.07.2017

|

Izvor: RTS, Tanjug

Tokom izgradnja nove zgrade Hitne pomoći u Novom Pazaru, pronađeni su posmrtni ostaci nekoliko osoba, a Gradska uprava saopštila je da su o tome odmah obavešteni policija i tužilaštvo, te da su posmrtni ostaci preneti na DNK analizu u prisusvu veštaka.
Grad Novi Pazar je tim povodom najavio pokretanje inicijative da naučna zajednica, ekseperti i ostali relevantni faktori zajednice rasvetle okolnosti pod kojima je do nastanka grobnice došlo i da se otkrije prava istina o zločinu.

Izuzetno je važno da se posmrtni ostataci identifikuju pre svega zbog porodica stradalih, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

"Grad se zalaže da se, nakon okončanja procedure za utvrđivanje identifikacije, svi posmrtni ostaci, uz adekvatan verski obred, pokopaju na jednom mestu koje bi služilo kao svojevrsan memorijalni centar žrtvama", stoji u saopštenju.

Kako je ranije objavljeno, pretpostavlja se da su pronađeni posmrtni ostaci streljanih na Hadžetu.

Krajem i nakon završetka Drugog svetskog rata i ulaska partizana u sandžačke gradove, naime, komunistička vlast donela je odluku da se po kratkom postupku kazne svi oni koji po njihovoj proceni nisu bili na liniji tadašnjeg režima, preneli su lokalni mediji.

Kako se navodi, na nišanu novopečenih vlastodržaca našli su se gotovo svi ugledniji Bošnjaci iz toga vremena, koji nisu bili članovi partizanskog pokreta.

Od 28. novembra 1944. do 21. januara 1945. godine komunističke vlasti su likivdirale preko 2.000 najuglednijih Bošnjaka novopazarskog, seničkog i tutinskog kraja i pokopale ih na Hadžetu, prenose lokalni mediji.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design