:

:

TV Most

Foto: Gettyimages

clock

Februar 19, 2018   12:05

0

171

Novi napadi kod Damaska, 80 mrtvih civila


Bilans žrtava raste, dok artiljerijski i napadi iz vazduha, i ojačavanje položaja vladinih snaga nagoveštavaju skori kopneni napad na tu enklavu koja je još od 2013. godine pod vlašću pobunjenika.



"Režim intenzivno bombarduje istočnu Gutu pripremajući kopnenu ofanzivu", rekao je direktor opozicione sirijska Opservatorije za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji, Rami Abdel Rahman.



Ta NVO navodi da je u jučerašnjem napadu na to predgrađe Damaska život izgubilo 17 civila.



Nacionalna koalicija Sirije, sa sedištem u Turskoj, glavna opoziciona stranka u egzilu, u izjavi je osudila "rat do istrebljenja" u istočnoj Gouti, kao i "međunarodno ćutanje" prema "zločinima" snaga predsednika Bašara al-Asada u ratu koji traje skoro sedam godina.



U nedelju, režim je ispalio stotine raketa na to područje, a u poneđeljak su vazdušni napadi izazvali smrt i pustošenje na nekoliko lokacija.



Ranjenici i mrtvi su preplavili improvizovane bolnice, a uz njih prestrašeni i očajni rođaci, javio je reporter AFP.



Još 5. februara vojska je pokrenula petodnevnu kampanju napada iz vazduha bez presedana na Gutu, ubivši 250 civila i ranjavajući stotine.



Dve islamističke pobunjeničke grupe kontrolišu veći deo istočne Goute, ali tamo su i džihadisti grupe Al-Šam Hajat Tahrir, sve do samog Damaska.



Iako su u toku pregovori o odlasku džihadista, jačanje vojnog pritiska pokazuje da izgleda da je režim za kopnenu ofanzivu.



U svom saopštenju, opoziciona koalicija je optužila Rusiju, saveznicu režima, da svojim delovanjem "sahranjuje politički proces" za rešenje sukoba koji je od 15. marta 2011. godine odneo 340.000 života.



Režim želi da preuzme Gutu da spreči ponekad smrtonosne raketne napade pobunjenika na glavni grad. Šest raketa je pogodilo Damask u nedelju uveče, ubivši jednog zvaničnika.



Od 5. februara, više od 20 civila poginulo je u napadima u Damasku.



Posle prvobitnih borbi pobunjenika i režima, rat u Siriji postao je složeniji uključivanjem džihadističkih grupa i regionalnih i međunarodnih sila.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva