:

:

TV Most

clock

Mart 23, 2015   12:05

0

197

Novi menadžment preuzeo upravljanje Železarom

Menadžment iz holandske kompanije "HPK inženjering", na čijem su čelu Džon Gudiš i Peter Kamaraš, obećava veću proizvodnju. Radnici veruju da će taj tim obezbediti nova tržišta za proizvode čeličane.

Kada je reč o članovima srpskog tima, koji će pratiti upravljanje Železarom, Vlada Srbije tek treba o tome da donese odluku.

Zaposleni Železare spremni su za novi start. Kažu, znaju šta stranci traže – disciplinu, zaštitu na radu i što manje bolovanja, a sve to će regulisati uskoro i novim Kolektivnim ugovorom.

Veruju da će uz kontrolu Vlade sa timom Gudišâ€“Kamaraš, koji u Železaru unosi i 20 miliona dolara svog kapitala, podići zacrtanu proizvodnju.

Saša Čolić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Železare kaže da će sada stati na noge.

"Naredni korak je da za šest meseci protrčimo, da prohodamo i da možemo da trčimo napred ka profitu i novim tržištima i ka najvećoj prizvodnji koju smo ikada imali", rekao je Čolić.

Predsednik Samostalnog sindikata Železare Siniša Prelić kaže da Železara ima svoja obrtna srestva u kešu, u sirovinama i u rezernim delovima i ono što je jedna od stavki ugovora jeste što se obavezala i jedna i druga strana da to ne sme pasti ispod 80 miliona dolara.

Slovaka Petera Kamaraša tek će upoznati. On se zbog rada u čeličani preseljava u Srbiju. Amerikanca Džona Gudiša dobro znaju jer je s njima radio u vreme "Ju-Es stila" – sada će biti predsednik Nadzornog odbora Železare.

Mileta Gujaničić, predsednik Nezavisnog sindikata metalaca Železare, kaže da nemamo toliko sposobne i moćne ljude koji mogu da plasiraju našu robu na evropska i svetska tržišta.

"Taj čovek to može i on je to radio sa 20-30 miliona tona, zamislite šta je milion i po tona na tu količinu", kaže Gujaničić.

Velika su očekivanja i građana Smedereva. U protekla tri meseca, veća proizvodnja Železare gradskom budžetu je već uvećala prihod za 100 miliona dinara.

"Smederevo bez Železare je mrtav grad, svi to znamo", kaže jedan žitelj Smedereva.

"Odlično je, a sada koliko će da traje kako će da se ispoštuje, videćemo", smatra drugi građanin, dok treći živi u nadi da će biti bolje.

Uoči ulaska u srpsku čeličanu, tandem Gudišâ€“Kamaraš poručio je da će malo pričati u javnosti a više raditi. A o njihovim rezultatima, kažu, neka se sudi za šest meseci.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva