:

:

TV Most

clock

Maj 27, 2016   12:05

0

116

Novi list: Å est opcija za rešenje krize vlasti u Hrvatskoj

Konačna odluka o tome biće doneta u Saboru, a do tada se spekulise o raznim mogućnostima početka i kraja Oreškovićevog kabineta.

Prema pisanju riječkog Novog lista, čak je šest mogućih scenarija koji hrvatske građane i vladst očekuju u narednom periodu - od opstanka Karamarka na vlasti, preko prekomponovanja vlade bez Oreškovića na čelu, do novih izbora.

Prva je, navode, da Karamarko pozitivno odgovori na zahtev Mosta i sam se povuče, po njima je, najmanje izgledna. Tada bi HDZ umesto njega ponudio novog potpredsednika vlade koja bi potom nastavila funkcionirati u tek pomalo izmenjenom sastavu.

I druga mogućnost malo je verovatna, piše list, a to je da Skupština HDZ-a u subotu odluči da ukloni Karamarka iz vlade kako bi zaštitila nacionalni, ali i stranački interes.

Treća opcija, koja je prema sadašnjem stanju vrlo izvesna, jest čekanje Karamarka na glasanje u Saboru u kojem opet sve, kako se navodi, zavisiovisi o tome kako će se izjasniti zastupnici Mosta, manje članice vladajuće koalicije, a oni su najavili da neće podržati ostanak u vladi prvog potpredsednika. To bi, piše Novi list, kasnije moglo dovesti do prevremenih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj i to svega šest meseci rada vlade.

Četvrta je mogućnost da Karamarko, HDZ i Domoljubna koalicija ojačaju svoje redove kupovinom zastupnika ili prekomponovanjem. U tome bi Karamarku mogao pomoći Milan Bandić, koji je i gradonačelnik Zagreba. Ipak pitanje je ko bi sada pristupio kompromitovanom šefu HDZ-a i koliko bi zastupnika Domoljubnoj koaliciji bilo potrebno za takvo preslagivanje, navodi ovaj riječki dnevik.

Kao peta mogućnost se navodi da Karamarku u Saboru doista bude izglasano nepoverenje. U tom slučaju postoje podvarijante. Vlada, naime, može nastaviti da radi bez predsednika HDZ-a, s nekim novim čovekom, kao što bi bilo i kad bi Karamarko odmah odstupio. Ali, druga podvarijanta je povlačenje HDZ-a iz vlade, dakle, pad vlade i najverojatnije - novi izbori. Tu je opet problem Ustavnog suda čije sudije moraju izglasati pre raspisivanja izbora kako bi se oni mogli sprovesti.

Å esta mogućnost bila bi prkomponovanje i stvaranje nove većine od zastupnika Mosta sa SDP-om, odnosno bivšom koalicijom Hrvatska raste. I to naravno znači pad vlade Tihomira Oreškovića, jer šef socijalista Zoran Milanović ne bi pristao da sadašnji premijer ostane na toj funkciji.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva