:

:

TV Most

clock

Februar 26, 2018   12:05

0

215

Novi aranžman sa MMF ove godine

Ona je rekla da bi novi aranžman, koji ne podrazumeva finansijsku podršku ili kreditnu liniju iz predostrožnosti, trebalo da podstakne privredni rast.

Mislim da ćemo do polovine 2018. imati još jedan aranžman sa MMF koji će poslati pozitivan signal investitorima, finansijskim institucijama i agencijama za kreditni rejting, rekla je Brnabić.

Okvir za novi aranžman će biti više zasnovan na dinamičnom rastu, a strukturne reforme će biti takve da omogućavaju rast. Potrebno nam je da ostvarimo rast od najmanje četiri odsto na godišnjem nivou da bismo stigli zemlje Evropske unije, rekla je ona.

Brnabić je izjavila da je Srbija već obezbedila skoro 30 odsto bruto finansija za ovu godinu i dodala da za budžetsko finansiranje neće biti potrebno izdavati evro obveznice.

Prema njenim rečima, Vlada Srbije pregovara sa firmom Euroclear koja pruža sistem post-prodajnih usluga kojima se povećava transparentnost i privlače strani investitori.

Plan nam je da postignemo sa njima sporazum u sledeće dve godine, rekla je ona.

Brnabić je navela da država namerava da zadrži deo vlasništva u Komercijalnoj banci, dodajući da će predstavnici vlade razgovarati sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj, koja ima udeo u toj srpskoj banci da bi kasnije doneli odluku da li će država smanjiti ili možda uvećati svoj udeo, preuzimanjem deonica od EBRD.

Vlada Srbije će traži strateške partnere koji bi ulagali u Komercijalnu banku i u RTB Bor, rekla je Brnabić i izrazila očekivanje da će za RTB biti pronađeno takvo rešenje do kraja godine.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva