:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Maj 09, 2018   12:05

0

125

Nove tehnologije na njivama za velike uštede

Farme i postrojenja za proizvodnju bio-gasa u Srbiji većinom skladište i koriste stajsko đubrivo, na recimo, tradicionalan način. To podrazumeva prikupljanje stajnjaka u tzv. lagunama, odakle se najčešće ispumpava samo njegov tečni deo i potom nanosi na površinu zemlje koja se obrađuje, čulo se na predstavljanju rezultata uspešnog demo-projekta „Implementacija PCE opreme za aplikaciju stajnjaka na teritoriji Republike Srbije", koji je finansirala Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (84, SIDA).

Korisnik granta čija je vrednost 1.800.000 švedskih kruna (84, oko 171.000 evra) jeste veterinarska služba iz Dolova „Almeks" d. o. o. ‒ kompanija sa celokupnim ciklusom poljoprivredne proizvodnje, a partneri na projektu su Centar za čistiju proizvodnju Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu i Puck Costume Enterprises (84, Ajova, SAD), kompanija poznata po rešenjima za upravljanje stajnjakom.

Stajnjak (84, digestat) najčešće se koristi rasturanjem po površini zemljišta, pri čemu dolazi do znatnog gubitka hranljivih materija i oslobađanja neprijatnih mirisa.

„Zbog neadekvatne tehnologije, takva primena se često vrši izvan preporučenih rokova, što nije prihvatljivo sa tehnološkog, socijalnog stanovišta i stanovišta zaštite životne sredine", rekla je dr Bojana Vukadinović, rukovodilac projekta iz Centra za čistiju proizvodnju.

Tehnologija koja se u okviru ovog projekta primenjuje nudi znatan napredak u odnosu na tehnologiju površinskog rasturanja stajnjaka. Najveći problem, prema rečima naše sagovornice, jeste veliki gubitak azota, i do 90 odsto. Drugi problem je samo stajsko đubrivo koje se ne koristi u dovoljnoj meri, i postaje zagađivač životne sredine.

Kroz projekat „Implementacija PCE opreme za aplikaciju stajnjaka u Republici Srbiji" primenjena je najbolja dostupna tehnologija za upravljanje stajskim đubrivom na oko 230 hektara obradivog zemljišta u okolini Pančeva.

„Primenom ove tehnologije stajnjak se ubrizgava u zemljište na dubini od 15 do 20 cm, direktno u zonu korena biljaka, čime se povećava iskoristivost đubriva do 95%. Mešalica, zapravo plovilo koje mlazevima pod visokim pritiskom meša talog sa tečnim delom stajnjaka u lagunama, omogućava potpuno iskorišćenje organskih i neorganskih materija, čime ga stavlja u rang najkvalitetnijih mineralnih đubriva", rekao je Ivan Gregić, iz predstavništva kompanije PCE za Evropu i Aziju.

Sistem za aplikaciju stajnjaka iz skladišta (84, laguna) izvlači izmešani stajnjak, koji se potom kroz sisteme creva transportuje pod visokim pritiskom do obradivih površina, gde se upotrebom posebnih uređaja na malim traktorima, ubrizgava u zemljište. Tako je moguće da se stajnjak nanosi na obradivu površinu u skladu sa dobrom poljoprivrednom praksom, pre prolećne i jesenje setve. Podrazumeva se, svaki traktor je opremljen uređajima za navigaciju i prenosivim računarom, koji u svakom trenutku pokazuju sve potrebne parametre (84, protok đubriva, pritisak u cevima, povezuju rad spregnutih pumpi itd.).

Tokom šest meseci projekta, potrošeno je oko 75.000 evra manje za obradu približno 230 hektara oranica, na tri farme, za gorivo, mineralno đubrivo i rad. I bar je jednako značajan doprinos poboljšanju kvaliteta života stanovništva koje živi u okolini ‒ nakon ubacivanja stajskog đubriva u zemlju nema neprijatnog mirisa koji se širi nadaleko.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva