:

:

TV Most

clock

Jun 19, 2017   12:05

0

117

Nove napetosti između Rusije i SAD zbog obaranja sirijskog aviona

Ministarstvo je istaklo i da suspenduje saradnju sa SAD u okviru memoranduma o sprečavanju incidenata na nebu iznad Sirije, prenele su agencije.

Rusko ministarstvo se oglasilo nakon što je u nedelju američki avion oborio sirijski vojni avion kod Rake.

Ministar spoljnih poslova rusije Sergej Lavrov izjavio je da SAD treba da poštuju teritorijalni integritet Sirije i uzdrže se od unilateralnog delovanja u toj zemlji.

Izjava ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova usledila je nakon što je juče američki borbeni avion oborio letelicu sirijskih snaga u južnom delu Rake, preneo je Rojters.

Takođe je rekao da će se nova runda razgovora o Siriji održati u prestonici Kazahstana, Astani, 10. jula.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjapkov smatra da je američko obaranje vojnog aviona sirijske vlade korak ka opasnoj eskalaciji neprijateljstava i predstavlja akt agresije.

U izjavi ruskoj novinskoj agenciji Interfaks, Rjapkov je rekao da Moskva upozorava Vašington da ne korisiti silu protiv snaga sirijske vlade, preneo je Rojters.

Rjapkov je naveo da se na obaranje sirijskog aviona "mora gledati kao na nastavak američke linije da ne poštuje norme međunarodnog prava".

"Šta je ovo ako ne akt agresije?", zapitao je Rjapkov, prenela je agencija AFP.

Američki borbeni avion oborio je juče letelicu sirijskih snaga u južnom delu Rake, pošto je ona bombardovala snage koje se bore protiv Islamske države na severu Sirije, saopštila je koalicija predvođena SAD.

"Avion sirijskih režimskih snaga SU-22 izbacio je u 18.43 bombe u blizini boraca Sirijskih demokratskih snaga južno od Tabka i u skladu sa pravilima angažovanja i kolektivne samoodbrane koalicionih snaga, ali ga je američki 'F/a-18E super hornet' odmah oborio", navedeno je u saopštenju združenih snaga.

Dva sata ranije, snage lojalne predsedniku Bašaru el Asadu napale su Sirijske demokratske snage (SDF) u gradu Dža Din, južno od Tabka, stoji u saopštenju.

Tom prilikom, kako se tvrdi, ranjen je određen broj boraca SDF i oni su proterani iz grada, prenela je agencija AFP.

"Letelica koalicije je potom zaustavila proboj prorežimskih snaga upotrebom sile", kaže se u saopštenju.

Sirijska vojska je prethodno objavila da su koalicione snage, predvođene SAD, oborile sirijski vojni avion kod Rake.

Vojska je navela da je avion oboren u vreme sirijske borbene misije protiv ekstremista Islamske države.

Ovo saopštenje vojske objavljeno je na sirijskoj državnoj televiziji, a u njemu se navodi da se avion srušio i da je pilot nestao. Dodaje se i da se incident dogodio u popodnevnim satima, preneo je Rojters.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva