:

:

TV Most

clock

Jul 13, 2017   12:05

0

141

Nove mere bezbednosti u socijalnim službama

Šta se dešava u kući porodice u kojoj neko trpi nasilje teško je znati, ali je takođe teško i proceniti šta može da se desi, kada se uključe institucije. U niškom centru za socijalni rad navode da su oni dužni pre svega da poštuju zakon.

"Ako roditelj nije bio nasilan prema detetu onda se ostavlja mogućnost i ide se ka tome da se ti kontakti održe - to kaže porodični zakon, a drugi zakoni, upravo nas sada prozivaju zbog toga i kažu zašto se omogućavaju kontakti, e pa moramo da usaglasimo zakone", kaže Svetlana Mančić, psiholog - porodični terapeut.

U narušenim porodičnim odnosima incidenti se dešavaju često i u centru za socijalni rad. Rizicima su izložene i stranke, ali i zaposleni, jer npr. Niški centar po sistematizaciji ima samo jednog radnika obezbeđenja.

"Zahvaljujući jednom obliku socijalne zaštite koji imamo u okviru gradskog budžeta to je dobrovoljno radno angažovanje se ispomažemo sa radnicima obezbeđenja koje vučemo iz ovog kontigenta, tako da unazad dve tri godine mi se na taj način pokrivamo", kaže Zoran Jović, direktor Centra za socijalni radu "Sveti Sava", Niš.

Boljom koordinacijom institucija bavi se tim za suzbijanje nasilja u porocici koji čine zamenica osnovnog javnog tužioca Tatjana Stevanović i predstavnicima policije i Centra za socijalni rad.

"Sve druge institucije na lokalnom i državnom nivou se mogu uključiti u rad po pozivu članova grupe", kaže Tatjana Stevanović, predsedavajuća grupe za koordinaciju i saradnju.

"Mora da postoji adekvatno uključivanje i suda i sup-a i tužilaštva, svih onih koji će imati evidenciju o tome šta je bilo sa tim počiniocem ranije", kaže Svetlana Mančić, psiholog - porodični terapeut.

Od 1. juna i primene novog zakona o sprečavanju nasilja u porodici na području policijske uprave Niš izrečeno je više od 150 hitnih mera udaljavanja nasilnika iz stana na 48 sati.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva