:

:

TV Most

clock

Januar 31, 2017   12:05

0

172

Novčanice iz celog sveta u Muzeju grada Beograda

Novčanice iz gotovo cele Evrope, apoeni Kneževine Srbije koji nikada nisu pušteni u opticaj, kao i brojne novčanice štampane tokom 19. i 20. veka, zahvaljujući specijalnoj komori sada su adekvatno zaštićene od mogućeg propadanja.

"Ovo je jedan jedinstven način da se u budućnosti očuvaju novčanice na najadekvatniji način, s obzirom na to da komora obezbeđuje optimalne uslove temperature i relativne vlage, s obzirom da mi u uslovima u kojima smo ih do sada čuvali to nismo mogli da obezbedimo", objašnjava arheološkinja Jelena Vasić Derimanović.

Osim optimimalnih uslova temperature i relativne vlage za čuvanje papirne građe ova komora pruža i zaštitu od mehaničkih oštećenja, hemijskih i mikrobioloških uticaja.

U muzeju grada Beograda nalazi se još jedna od komora za čuvanje vrednog muzejskog materijala u kojoj se čuva i prva štampana knjiga u Beogradu - Beogradsko jevanđelje.

Pored retkih knjiga ovde se čuvaju i brojne gravire, geografske karte i drugi rukupisi vezani za istoriju Beograda.

"Osnovna stvar muzeja je zapravo čuvanje predmeta. Ono što je važno u tom čuvanju je konzervacija. Međutim, imate problem, možete da uradite vrhunsku konzervaciju, a onda da vratite sve u prostor koji je neadekvatan. Ovo je ideja da bude najadekvatniji prostor u idealnim uslovima za papir, da se smeste konzervirani i potpuno očišćeni predmeti. Pre nego što je ova komora stigla u muzej 2013 godine, mi smo sav papirni materijal čuvali kako smo najbolje mogli, pre svega u metalnim ormarima i drugim načinima čuvanja u muzeju", kaže istoričar Vladimir Tomić.

Muzejski predmeti iz zbirke za medalje i novac nisu izloženi za javnost ali se mogu naći na sajtu muzeja grada Beograda u okviru virtuelne postavke legata.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva