Vesti
Nova tumačenja Ćosićevog književnog dela

12:27, 30.08.2017

|

Izvor: RTS

U naredna tri dana na Filološkom fakultetu u Beogradu i Kruševcu održava se naučni skup posvećen piscu, akademiku, političaru - Dobrici Ćosiću. Oko 50 naučnika iz zemlje i inostranstva daće nova tumačenja Ćosićevog književnog dela.
Foto RTS
Dobrica Ćosić nije pripreman za ovaj poziv u školskom sistemu, već je iznikao iz ovog tla i izrastao u velikog pisca, filozofa i hroničara 20. veka. podsećaju filolozi.

"I Dobrica Ćosić je jedan od onih velikih pisaca kojima je politika zasenila književno delo. Sada kada je sve to što se politike tiče otišlo u Bermudski trougao istorije, možemo da procenimo kakvu on dragocenost prestvlja u srpskom jeziku i našoj književnosti", rekao je akademik Matija Bećković.

Dela su mu popularna i u Rusiji.

"I njegov značaj još nismo opredelili tačno. Na početku smo. Njega zna cela zemlja, njega zna Rusija. Rusija je njega nagradila najvišom zlatnom medaljom Puškina za ono što je pisao, za svoje delo", rekla je Jelena Guskova iz Rusije.

Još 1950. godine postao je školski pisac.

Profesor Filološkog fakulteta Veljko Brborić kaže da su mnoge generacije pisaca izučavale delo Dobrice Ćosića.

"Ćosić je i danas prisutan u školskom obrazonom sistemu, u osmom razredu obrađuje se odlomak iz njegovog romana, a dva romana se obrađuju u četvrtom razredu srednje škole", rekao je Brborić.

O tome koliki je Ćosićev uticaj na pisce i istoričare, govoriće domaći i inostrani profesori i akademici. Održavanje skupa organizovale su naše najznačajnije ustanove kulture.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design