:

:

TV Most

clock

Januar 12, 2015   09:08

0

189

Nova sredstva za novi početak namenske industrije

Bratislav Gašić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da sve firme iz oblasti namenske industrije mogu konkurisati za sredstva Vlade koja bi im pomogla da podignu svoju proizvodnju i dodao da se prvi put posle 30 godina ozbiljno ulaže u ovaj sektor. "Cifra o kojoj smo mi razgovarali sa premijerom i koju smo definisali jeste okvirna. Dakle oko 70 miliona evra. Ona može biti manja i može biti veća. Ali je u suštini oko 126 miliona evra potrebno da bi se podigla namenska industrija", kaže ministar Gašić.

Na podsećanje da se poslednjih dana vodi polemika oko toga da li je deset dana dovoljno da firme iz oblasti namenske industrije konkurišu za sredstva koje Vlada dodeljuje, ministar Gašić potvrdno odgovara.

"Vodi se polemika da li je to dovoljno. Ali ako ste vi deset ili i više godina direktor neke fabrike i ako vi sada nemate projekat da konkurišete, pa šta ste radili tih deset godina?", upitao je ministar Gašić.

Napominje da će glavni kriterijum prilikom dodele novca biti projekat koji preduzeće mora detljno da obrazloži.

Ministar Gašić podvlači da firme koje konkurišu za sredstva iz budžeta moraju u projektu jasno da navedu šta žele tim novcem da urade, koju mašinu da kupe, koji cilj da postignu ili koliko radnih mesta da otvore.

Novac se neće kao do sada davati da bi on bio utrošen na plate ili podmirivanje nekih drugih potreba preduzeća, ističe ministar Gašić.

Gašić ukazuje i da ulaganja u namensku industriju uskoro mogu doneti i veći izvoz i dodaje da će se proširiti spisak fabrika, ali i da su moguća nova ulaganja u ovaj sektor.

Govoreći o vojnom budžetu i planovima za ovu godinu Gašić je podsetio da se iz budžeta izdvaja dve i po milijarde samo za kupovinu naoružanja, ali da se naša zemlja neće dodatno zaduživati kako bi kupovala najsavremeniju borbenu opremu.

"Savremeni sistemi nisu nimalo jeftini, a ne možemo da se zadužimo. Savremeni borbeni sistemi traže ogromne pare. Onog trenutka kada Srbija stane na sigurne grane, tada možemo da razmišljamo o savremenim borbenim sistemima", zaključuje ministar Gašić.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva