:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Jul 17, 2018   13:17

0

215

Nova runda dijaloga BG i PR sutra u Briselu


Sastanak kojem će prisustvovati i šefica diplomatije EU Federika Mogerini, trebalo bi da počne oko devet časova ujutru i da završi se rano popodne, saznaje Tanjug u Briselu.



Prema nezvaničnim informacijama, očekuje se da pored Hašima Tačija u delegaciji Prištine budu i premijer Ramuš Haradinaj i predsednik parlamenta Kadri Veselji.



U delegaciji Beograda će, pored predsednika Vučića, biti i šef kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.



Šefica diplomatije EU Federika Mogerini, koja će biti domaćin ovog sastanka, najavila je da će se na sastanku u sredu "sagledati dosadašnji napredak u razgovorima o sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji i isplanirati sledeće korake i sastanke kako bi se osiguralo da se rad između obe strane nastavi intenzivnim tempom".



Na kraju prethodne runde razgovora, koja je održana 24. juna u Briselu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da srpska strana u razgovorima traži kompromisno rešenje i "bori se za da dobije nešto, a ne ništa".



Istovremeno, Vučić je naglasio i da je postignut važan dogovor da se svi problemi rešavaju u miru, poštujući jedni druge i garantujući bezbednost građana.



Prištinska strana je nakon prethodne runde dijaloga poručila postoji "dobar momentum i pravo vođstvo za postizanje sprazuma".



U međuvremenu, na KiM su uhapšena petorica Srba za koje se sumnjalo da su pretili srpskim pripadnicima KBS-a da napuste ovu formaciju.



Posle intrevencije zvaničnika iz Beograda i najave mogućeg prekida dijaloga zbog tog incidenta, privedeni su pušteni istog dana.


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva