:

:

TV Most

clock

Avgust 23, 2017   12:05

0

122

Nova provokativna naslovna strana "Šarli ebdoa"

Nakon najnovijih terorističkih napada u Španiji, Šarli ebdo ponovo je svojom provokativnom naslovnom stranom na račun islama izazvao žestoke reakcije, prenose francuski mediji.

Veruje se da iza prošlonedeljnih napada u Barseloni i Kambrilsu, u kojima je ubijeno 15 ljudi, a preko 100 ranjeno, stoje islamski ekstremisti marokanskog porekla.

Kritičari tvrde da nova naslovna strana vređa celu religiju, koja ima 1,5 milijardi vernika širom sveta, sugerišući da je ona u suštini nasilna i da bi mogla podstaći islamofobiju, prenosi Indeks.

Međutim, neki vernici nisu bili uvređeni.

Novinarka Sonja Mabruk je na Tviteru objavila: "Volim islam koji me uči. Odričem se njegovog iskorišćavanja od strane terorista. Poštujem slobodu svih karikaturista".

Međutim, urednik Šarli ebdoa Loran "Ris" Suriso uzvraća da stručnjaci i političari izbegavaju teška pitanja iz obzira prema umerenim muslimanima koji poštuju zakone.

"Rasprave i pitanja o ulozi religije, pogotovo o ulozi islama, u ovom napadima potpuno su nestali", napisao je Suriso.

U januaru 2015. dvojica napadača, braća i pristalice Al Kaide, Said i Šerif Kuači, su u napadu na redakciju lista ubili 12 ljudi, među kojima devet novinara.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva