:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Februar 17, 2015   07:33

0

174

Nova ponuda Esmarka, otkazana sednica Vlade

U međuvremenu, kako je javila RTS, stigla je nova ponuda Esmarka.

Kancelarija za saradnuju sa medijima saopštila je i da je otkazana današnja poseta premijera Obrenovcu.

Tu ponudu pre Vlade Srbije trebalo bi da razmotri privatizacioni savetnik, konsultantska kuća KPMG i vladina Komisija za strateško partnerstvo.

Tanjug saznaje da se u Vladi Srbije vode intenzivne konsultacije i da su prisutni, pored predstavnika vlade i predstavnici menadžmenta i sindikata Železare.

Danas ističe rok koje je MMF dao Srbiji da se postigne dogovor sa američkom kompanijom.

Glavna prepreka u pregovorima srpskih vlasti i "Esmarka" su garancije koje vlada traži – da neće biti otpuštanja radnika.

U toku je intenzivna komunikacija Vlade i "Esmarka", kao i sindikata, gradonačelnika Smedereva i Komisije za strateško partnerstvo. Kako kažu, vladu neće napustiti dok ne bude donete konačna odluka o Železari.

Bez obzira na to kakav će biti ishod tih pregovora, Železara će nastaviti da radi, poručio je ranije premijer Aleksandar Vučić istakavši da će u to uložiti "poslednju kap znoja".

Vučićev plan B je angažovanje menadžmenta koji bi činile osobe koje dobro poznaju ovu oblast - da nabavljaju sirovinu i prodaju čelik. A sve bi bilo rađeno pod punom kontrolom države.

Prema rečima premijera Vučića, država je uložila sve što je mogla u te pregovore.

Kako je premijer ranije izjavio glavni kamen spoticanja bile su garancije koje je vlada tražila od američke kompanije - nenapuštanje Srbije u narednih pet godina, dakle garancije da neće napustiti Srbiju nakon što potroši naše sirovine, kao i neotpuštanje nijednog zaposlenog kojih ima nešto više od 5.000.

Mediji su preneli da je Vlada Srbije tražila i da ima uvid u svaku isplatu i uplatu Železare.

Takođe, pisalo se, i da je Srbija tražila da u slučaju bilo kakvog spora na tome budu angažovani domaći sudovi a ne međunarodna arbitraža.

S druge strane Amerikanci navodno nisu pristali na polaganje garancije od 20 miliona dolara koje je tražila Srbija, a od Vlade Srbije traže garancije za kredit od 200 miliona dolara.

U nedostatku pravih informacija, različiti izvori plasirali su različite informacije o mogućem ishodu pregovora sa Esmarkom do toga da su oni već okončani povoljnim ishodom.

Sagovornik Tanjuga, blizak vladinim izvorima, rekao je ranije da, međutim, još nije došlo do približavanja stavova između Vlade Srbije i Esmarka i da, po svemu sudeći, Esmark nema logistiku, odnosno ljude preko kojih bi mogao da nabavi sirovine po povoljnijoj ceni, od čega će u velikoj meri zavisiti poslovanje i sudbina Železare.

Da bi se sirovine za Železaru nabavile po povoljnijoj ceni potrebno je naručiti veću količinu i izdvojiti u startu više novca.

Esmark izgleda nema ni dovoljno novca, s obzirom na to da traži od Vlade Srbije da bude garant kredita od najmanje 200 miliona evra, koji bi ta kompanija uzela radi ulaganja u čeličanu.

Esmark, navodno, još nije pristao da položi minimalnu garanciju, koja bi bila između 15 i 20 miliona evra.

Istovremeno, Vlada Srbije od Esmarka traži čvrste garancije da će obezbediti proizvodnju u narednih pet godina, ne želeći da se dogodi da Esmark napusti Smederevo kada potroši postojeće sirovine u Železari vredne oko 90 miliona dolara.

Od Esmarka se zapravo očekuje da ima realan biznis plan za nabavku sirovina, kvalitet robe, distribuciju, plasman, kao i da obezbedi nova tržišta, da bi mogao da se ostvari predviđeni profit nakon pokretanja druge visoke peći.

Očekuje se takođe da Železara pod menadžmentom Esmarka mesečno proizvodi između 170.000 i 180.000 tona, dok sada čeličana proizvodi oko 350.000 tona godišnje.

Procenjuje se, naime, da će ukupni troškovi Železare u 2015. iznositi oko 900 miliona dolara, na primer za sirovine, plate, energente, transport i sve drugo, ali i da će u narednom periodu ukupni troškovi premašiti milijardu dolara godišnje.

Zahtev Vlade Srbije je i da Esmark ne otpušta radnike, kojih ima nešto više od 5.000, već da taj broj bude smanjen prirodnim odlivom, odlaskom u penziju oko 250 radnika tokom ove godine.

Inače, sindikati Železare su sa Esmarkom već dogovorili da u narednom periodu bude sprovedena reorganizacija i dodatna obuka radnika za preraspodelu radne snage, ali nije bilo reči o otpuštanju niti socijalnom programu za radnike.

Esmark je porodična kompanija, osnovana 2003. godine i jedna je od vodećih u SAD u proizvodnji i prodaji ravno-valjanog čelika i čeličnih ploča. Njen osnivač, izvršni direktor i predsednik je Džejms Bušar.

O pregovorima Vlade Srbije I Esmarka izjasnio se i američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi rekavši da je optimista, ali da je pravo pitanje može li iko učiniti poslovanje Železare profitabilnim.

On je ranije izrazio uverenje da bi Esmarkov tim to mogao da ostvari, ali je istakao i da je, za Smeredevo i Srbiju u celinu, u igri mnogo radnih mesta, kao i da se pregovori odvijaju "u komplikovanom trenutku" za industriju čelika zbog pada svetske potrošnje.

Inače, Železara je prvi put prodata nakon stečaja u martu 2003. američkom "Ju-Es stilu" za 23 miliona dolara i do početka 2012. je bila veliki izvoznik i obuhvatala do 13 odsto ukupnog izvoza Srbije.

Vlada Srbije je u januaru 2012. godine otkupila Železaru od američkog "Ju-Es-Stila" za simboličan jedan dolar.

Država sada mesečno pomaže proizvodnju u Železari sa oko 10 miliona dolara.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva