:

:

TV Most

clock

Mart 05, 2018   12:05

0

163

Nova petogodišnja strategija EBRD-a za Srbiju

Kako navodi EBRD, strategija postavlja prioritete za period 2018. do 2023. godine u oblastima unapređenje konkurentnosti i upravljanja, jačanje kapaciteta privatnih preduzeća i reformisanjem odabranih preduzeća u državnom vlasništvu i javnih komunalnih preduzeća.
Jačanje integracije kroz unapređenje saobraćajne mreže, podrška reformi procesa ekonomskog povezivanja regiona i unapređenje umreženosti energetskih sistema, prioriteti su strategije.
Iz EBRD kažu da je podrška "zelenoj" ekonomiji kroz unapređenje energetske efikasnosti, bolje korišćenje obnovljive energije i promovisanje održive prakse, takođe važan segment u petogodišnjem planu ove institucije.
"Nova strategija sledi nakon godine značajnih investicija EBRD-a u Srbiju. Banka je u 2017. godini obezbedila preko 380 miliona evra kroz više od 20 projekata u različitim sektorima srpske ekonomije", podsećaju iz EBRD-a.
Investicije su uključivale i zajmove za izgradnju dva velika vetroparka, unapređenje železničkog depoa za održavanje, modernizaciju kontrole letenja, proširenje jednog maloprodajnog centra u Beogradu kao i obezbeđenje sredstava lokalnom zajmodavcu kako bi se podstaklo kreditiranje malih i srednjih preduzeća kao i hipotekarno kreditiranje.
"Značajne investicije EBRD-a u Srbiju takođe odražavaju njen povratak ekonomskom rastu", napominje se u saopštenju.
Ekonomski problemi, podsećaju, prouzrokovani ozbiljnim poplavama u 2014. godini u najvećoj meri su prevaziđeni, ali potreba za povećanjem stranih i domaćih investicija zahteva veće napore za unapređenje poslovnog okruženja, poručuju iz Evropske banke.
Direktor EBRD-a za Srbiju Dan Berg naglasio je da, nakon makroekonomske stabilizacije, Evropska banka predviđa rast srpske ekonomije od 2,9 odsto u 2018. godini.
"Uz ovu pozitivnu osnovu, pravi je trenutak da se još snažnije fokusira na reforme. Naša strategija će podržati prioritete vlade investicijama i angažovanjem Banke u oblasti javnih politika. EBRD će nastaviti da se fokusira na restrukturiranje preduzeća u državnom vlasništvu, kao i da ohrabruje veće učešće kompanija iz privatnog sektora u oblastima u kojima u velikoj meri dominira država", poručuje Berg.
Takođe, kaže, nastaviće se saradnja sa državnim organima na promovisanju poboljšanja u poslovnom okruženju, "i da poboljšavamo pristup finansiranju preduzetnika i malih i srednjih preduzeća".
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva