:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Mart 16, 2018   12:05

0

157

Nova inicijativa da se SPC u CG oduzmu crkve i manastiri


Kako prenosi portal TVCG, održan je veliki skup potpisnika Peticije za vraćanje crkvene imovine nekanonskoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.



Namera im je, kažu, da prikupe 30.000 potpisa i pozovu državu da jednako zaštiti prava svih svojih građana.



Ova inicijativa je nazvana "Amanet" jer je, kako kažu, vreme da bez obzira na nacionalno opredeljenje građani Crne Gore "u svojoj kući žive dostojanstveno". "Da budemo svoji na svome i zaštititimo kulturno nasleđe Crne Gore", navode pokretači.



Država treba da zaštiti prava svih svojih građana, na to je poziva "Amanet", rečeno je na skupu na kojem je poručeno da nije reč o političkoj manipulaciji, te da nema namere da se arbitrira u odnosu između Crnogorske pravoslavne i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.



Potpisi se, kažu, skupljaju da bi državni organi preduzeli akciju, jer revizijom svih upisa i donošenjem novog Zakona o crkvama, jedino država može da reši to pitanje i sačuva crnogorski nacionalni identitet i kulturno nasleđe.



Upravo je zbog toga došlo vreme da zaštitimo svoje kulturno i duhovno nasleđe, poručuju potpisnici "Amaneta" i ističu da je "došlo vreme da se kulturna baština vrati na čuvanje državi i time zaokruže crnogorski identite i nezavisnost".



 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva