:

:

TV Most

clock

Mart 24, 2018   12:05

0

283

NOVA: Herojska odbrana Vojske Jugoslavije


Kako je saopšteno iz te stranke, danas se u Crnoj Gori sa tugom sećaju svih onih koji su stradali u tih 78 dana "mržnje, zla i iživljavanja NATO pakta koji je našu zemlju bombardovao bez odluke SB UN, brutalno gazeći međunarodno pravo".




Iz NOVE dalje navode da je na hiljade vojnika, rezervista i dobrovoljaca Vojske Jugoslavije iz Crne Gore sledilo duh svojih junačkih predaka odazivajući se pozivu da brane otadžbinu od najveće vojne sile koju svet pamti, a koja je, kako kažu, "ubijala decu, žene, stare, rušila bolnice, mostove".


"I strah nije zaledio grudi našem narodu i vojsci. Otpor koji smo pružili ušao je u vojne udžbenike mnogih država kao primer hrabrosti, požrtvovanja i strategije. Za sva vremena našem narodu ostaje kao putokaz i ponos herojsko držanje Vojske Jugoslavije", saopštila je NOVA, a prenose mediji iz CG.



NOVA je članica opozicionog Demokratskog fronta.



Povodom početka NATO agresije na SRJ saopštenjem su se oglasili i u Socijalističkoj narodnoj partiji Crne Gore.



Iz SNP-a navode da je bombardovanje Jugoslavije, uz stradanje pripadnika VJ i civila, kao i rušenje puteva, mostova, bolnica, aerodroma "jedna od najtamnijih mrlja na obrazu međunarodne zajednice".



"Naša je obaveza da se sa pijetetom sećamo žrtava bombardovanja, palih vojnika i nevinih civila među kojima je bilo i dece. Da se nikad ne zaboravi i da se nikad i nikome ne ponovi", zaključili su iz SNP-a.



NATO bombardovanje Jugoslavije, započeto bez odluke SB UN i protivno Povelji UN i međunarodnom pravu trajalo je 78 dana, od 24. marta do 9. juna 1999. godine.



Okončano je potpisivanjem Kumanovskog vojno-tehničkog sporazuma i donošenjem Rezolucije 1244 SBUN koja garantuje teritorijalni integritet tadašnje Savezne Republike Jugoslavije nad Kosovom i Metohijom.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva