:

:

TV Most

clock

Septembar 23, 2015   12:05

0

139

Nova grčka vlada položila zakletvu

Cipras je u vladu ponovo imenovao većinu ministara koji su u kabinetu bili sa njim ranije ove godine, preneo je AFP.

On je juče objavio sastav nove koalicione vlade i ponovo na ključno mesto ministra finansija postavio Euklida Cakalotosa, koji treba da sprovede nepopularne ekonomske reforme što je bio uslov da Grčka dobije treći paket pomoći međunarodnih kreditora u pet godina.

Zamenik Cakalotosa je Jorgos Chuliarakis, takođe, ugledan član pregovaračkog tima Grčke za dobijanje paketa pomoći, koji je za vreme izborne kampanje obavljao dužnost vršioca dužnosti ministra finansija.

Unutar ministarstva unutrašnjih poslova, za veliki problem izbeglica u Grčkoj, zemlji koja se nalazi na najistočnijoj granici Evropske unije, zadužen je Janis Muzalas, odnosno zadržao je dužnost ministra za migracije.

Ministar spoljnih poslova i dalje je Nikos Kocijas dok je ministar energetike Panos Skurletis koji je u avgustu suspendovao dozvolu za sporni projekat rudnika zlata kojim upravljaju Kanađani, na severu Grčke.

Ministar odbrane je Panos Kamenos, dok je Teodoris Dricas i dalje ministar pomorstva.

U Grčkoj su u nedelju održani vanredni parlamentarni izbori na kojima je Siriza osvojila 35,47 odsto glasova ili 145 od ukupno 300 poslaničkih mesta.

Cipras je već saopštio da će vladajuću većinu formirati sa dosadašnjim koalicionim partnerom, krajnje desničarskom strankom Nezavisni Grci (ANEL), koja je dobila 3,69 odsto glasova i 10 mesta u parlamentu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva