:

:

TV Most

clock

Februar 26, 2018   12:05

0

216

Nov način obračuna prosečne plate štedi 2 miliona evra

"Nova metodologija za izračunavanje prosečnih zarada će doneti uštedu od 2,0 miliona evra na godišnjem nivou. Najviše ušteda biće ostvareno u privredi, dok je deo troškova do sada išao i iz budžeta", izjavila je načelnik Odeljenja za tržište rada u RZS Vesna Pantelić na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljena nova metodologija i efekti promene izvora podataka na prosečne mesečne zarade.

Do sada se prosek plata u Srbiji računao na osnovu mesečnog istraživanja o zaposlenima i zaradama zaposlenih (84, RAD-1), gde su odabrane firme (84, oko 8.000 firmi i njihovih lokalnih jedinica u kojima radi 800.000 radnika) popunjavale obrazac o broju zaposlenih i masi isplaćenih zarada u određenom mesecu.

"Novom metodologijom značajno ukidamo troškove, a i sama privreda će morati da utroši daleko manje vremena, jer više neće morati da popunjava obrasce", izjavio je v.d. pomoćnika direktora RZS Vladimir Šutić.

RZS je, koristeći novu i staru metodologiju, izračunao prosečne neto zarade za 2017. godinu, čiji su rezultati pokazali da je, prema novoj metodologiji (84, PU), ona za 2,7 odsto niža u odnosu na računicu prema RAD-1.

Naime, prosečna neto zarada za 2017. godinu u Srbiji je iznosila 46.600 dinara prema novoj metodologiji, dok prema staroj ona iznosi 47.893 dinara.

Podaci za novembar 2017. godine, gledano prema polu, otkrivaju i da muškarci zarađuju 10,4 posto veću platu od žena, dok su i prema starosnim grupama, muškarci bolje plaćeni od žena, osim u populaciji starijoj od 60 godina jer žene češće ostaju na tržištu rada i nakon što ispune uslove za odlazak u penziju.

Prednosti korišćenja podataka Poreske uprave su, kako je rečeno, racionalizacija troškova, smanjenje opterećenosti davalaca podataka, veći obuhvat podataka, poboljšanje kvaliteta podataka, efikasniji proces statističke proizvodnje, modernizacija statističke proizvodnje i obezbeđivanje većeg broja statističkih pokazatelja.

Nov način obračuna će, kako ističu, uzimati u obzir sve poreske prijave, a prosečne plate će se izračunavati na osnovu obračunatih zarada za tekući mesec i odnosiće se na zarade za puno radno vreme.

Podaci o prosečnim zaradama će od sada biti dostupni 55 dana po isteku izveštajnog meseca, a ne za 25 kako je bilo do sada, dok će se prosečne zarade po opštinama odnositi na opštinu stanovanja (84, ne na opštinu rada) zaposlenih.

Takođe će biti dostupni novi statistički pokazatelji: medijana zarade i distribucija zarada, platni jaz između žena i muškaraca, prosečne zarade prema starosnim grupama, prosečne zarade u javnom sektoru, itd.

Prosečne zarade za januar ove godine biće objavljene 26. marta 2018. godine.

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva