:

:

TV Most

clock

Maj 16, 2015   12:05

0

152

Noć muzeja - od 17 sati do sat posle ponoći

Beograđane u Noći muzeja očekuje 120 programa na 60 lokacija, a pored 15ak novih prostora koji su se priključili Noći muzeja, posebna novina je Dečija tura.

Najmlađe posetioce na Kalemegdanu ih čeka Lego grad, mornari koji će ih učiti vezivanju čvorova, Alisa u Zemlji čuda, druženje sa stanovnicima bebi zoo vrta, a biće im otvorena i vrata Beogradske filharmonije i Malog pozorišta "Duško Radović".

Deca će imati priliku i da otkriju tajne Bele nedelje, starog običaja vezanog, koji podrazumeva pravljenje Pokladnih maski.

I stariji publiku očekuje zanimljiv program - od legendarnih filmskih poljubaca, preko srednjevekovnih sprava za mučenje i prve diskoteke na Balkanu do neponovljivog pijačnog provoda.

Zahvaljujući gostima Noći muzeja iz Austrije, koja je ove godine zemlja partner, grupi Eintagsmuseum oživeće i kultni beogradski klub "Akademija", koji će ovi umetnici, uz pomoć uspomena Beograđana, pretvoriti u "Muzej na jedan dan".

Svoja vrata posetiocima će ove godine ponovo otvoriti prva diskoteka na Balkanu "Kod Laze Šećera", u kojoj su plesali Alen Delon, Mariza Berenson i Omar Šarif.

Diskoteka se nalazila u podrumu Doma Jevrema Grujića, koji će posetioci premijerno u Noći muzeja imati priliku da posete i pogledaju bogatu kolekciju umetničkih dela, poput slika Paje Jovanovića i Uroša Predića.

Osim što će moći da pogledaju pušku Hajduk Veljka Petrovića i najstariju sačuvanu venčanicu u Srbiji, Beograđani će moći i da "proćaskaju" sa članovima porodice Jevrema Gruića koji su tu živeli u prošlom veku.

Muzej Jugoslovenske kinoteke pripremio je izložbu "Poljupci koje pamtimo" - najlepših poljubaca zabeleženih na filmskoj traci, ali i projekcije filmova koji asociraju na ljubljenje.

U kazamatima na Kalemegdanu će biti izloženo više od 60 replika sprava koje su u 16. i 17. veku služile za kažnjavanje prestupnika, a na Zelenom vencu Beograđane očekuje neponovljiv pijačni provod.

Kada se umore od kupovine na tezgama iz različitih epoha, mogu svratiti do Vukove zadužbine, gde će biti izloženo prvo izdanje knjige "Crveni ban".

Kakvo nas vreme očekuje i šta pokazuju meteorološki podaci sa 28 stanica u Srbiji, pitanje je na koje će dobiti odgovor oni koji posete opservaciju Republičkog hidrometeorološkog zavoda na Vračaru.

Posetioci će moći i da zavire u dnevnik osmatranja Vladimira Jakšića iz 1848. godine, kao i prvu knjigu iz oblasti meteorologije.

Galerija "Progres" 16. maja će ugostiti putujuću izložbu Comixconnection na kojoj će se predstaviti nezavisna strip scena iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Rumunije i Mađarske.

U okviru GSP "Beograd" posetioce čeka postavka Istorija GSP - Karta za budućnost. Biće izložbe stare vozne karte, legitimacije, markice i isprave, kao i "retro" poništivač karata, ali i oldtajmeri među javnim vozilima.

Beogradska publika će imati priliku i da "čuje" i vidi Neispričane priče Noći muzeja.

Reč je o posebnoj Viasat History turi u okviru koje će posetiocima svoja vrata, pored ostalih, otvoriti najstarija psihijatrijska bolnica na Balkanu, kao i novinska agencija Tanjug, Palata Srbija, zgrada Jadransko - podunavske banke.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva