:

:

TV Most

clock

April 05, 2017   12:05

0

135

Noć muzeja 20. maja u 40 gradova Srbije

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, Noć muzeja, 14. po redu, biće održana pod sloganom "Otvori oči u noći", a posetioci će od 17.00 časova do sat iza ponoći moći da obidju 152 kulturne ustanove u Srbiji gde će biti prikazani sadržaji na temu "Velike i male revolucije umetnosti i kulture".

Glavna koordinatorka Noći Muzeja Marija Pavlović izdvojila je od sadržaja koji će biti predstavljen u Beogradu, izložbu o romanu "Majstor i Margarita" Mihaila Bulgakova, povodom 50. godišnjice od prvog izdanja romana u celosti.

"Dovodimo i rusku umetnicu, kustoskinju rodne kuće Bulgakova u Moskvi. Mnogi ovaj roman nazivaju drugom Biblijom", rekla je Pavlović agenciji Beta.

Ona je dodala da će samo u Noći muzeja posetioci moći da vide izložbu posvećenu Sigmundu Frojdu i Karlu Gustavu Jungu.

Osnivač manifestacije Ana Petrović, najavila je "bogat sadržaj" u Beogradu na 65 lokacija, od čega će 12 biti na novim lokacijama.

Ona je istakla da je Južna Koreja partner ovogodišnje manifestacije koja će se predstaviti izložbom koja je prošle godine prikazana u muzeju Luvr u Parizu.

"Korejska umetnica He Sun Li kreirala je modele inspirisane hanbokom koja je tradicionalna korejska nošnja", rekla je Petrović i dodala da joj je Karl Lagerfeld posvetio svoju kolekciju jer je bio ispirisan tom nošnjom.

Upravnik Muzeja ugljarstva u Senjskom rudniku Miroslav Nikolić rekao je agenciji Beta da će posetiocima biti predstavljena izložba posvećena ulozi žena u rudarskoj porodici.

"Od brižnih majki i supruga koje svoje sinove i muževe ispraćaju u rudnik, posetioci će videti i izložbu najhrabrijih žena koje su i same rudarke", istakao je on.

Direktor Narodnog muzeja Veliko Gradište Dragan Bogičić kazao je da će kroz strip biti prikazano sedam epizoda, od kojih je jedna o ženskom logoru "Ramski Rit" za vreme Informbiroa od 1948. do 1950. godine.

U drugim gradovima Srbije biće prikazani sadržaji poput izložbe "Taština malih razlika" u Novom Sadu, izložba kostima koje su nosili ličnosti iz velikih revolucija u Čačku, prevozna sredstva kojima su se služili Obrenovčani, kao i razna takmičenja za decu u Bačkoj Palanci.

Manifestacija Noć muzeja u Beogradu se organizuje od 2005, a pored Srbije, ove godine biće održana u 120 gradova, 30 država i 3.000 muzeja u okviru Evropske Noći muzeja, čije je sedište u Parizu.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva