:

:

TV Most

clock

Decembar 16, 2017   12:05

0

285

Noć knjige - pun pogodak


Telefonska provera šta se zbivalo juče u novosadskoj knjižari "Delfi" koja nosi ime Vuka Karadzhića, pokazala je da je bila prepuna kupaca, pa ne treba sumnjati da je u svim Delfi knjižarama i Laguninim klubovima čitalaca u Srbiji i regionu pod pokroviteljstvom Eurobanke bilo slično interesovanje da se dođe do knjiga po ekstra povoljnim cenama kakvih nije bilo ni na Beogradskom međunarodnom sajmu knjiga.




"Laguna" je obezbedila da za svoje knjige odobrava za jedan naslov popust od 25 odsto, za dve 30 odsto, za tri 35 odsto, dok je za četiri i više popust je bio čak 40 odsto. Kako je u "Noći knjige" učestvovalo i 50 drugih izdavača, popusti na njihove naslove bio je do 20 odsto, kao i za strana izdanja a gift program se mogao dobiti sa popustom od 10 odsto.



Pred knjižarom u SKC red se formirao već pola sata pre nego je počela prodaja po sniženim cenama, tako su u prodavnici postavljene blagajne na nekoliko mesta i ispred svih su se formirali redovi.



Pokazalo se da čitaoci veoma pomno prate šta su izdavači, pre svega "Laguna" specijalno pripremili da ponude po sniženim cenama i stizali su sa listama koje knjige žele da kupe jer su tako osigurali poklone za praznike po najpovoljnijim cenama.



Neki kupci koji ili nisu imali više novca ili su hteli da kupe manji broj knjiga od četiri pa su u redovima pred kasom formirali "saveze" da svako stigne do blagajne sa četiri knjige jer tako visokog popusta od 40 odsto nisu imali ni na sajmu knjiga za knjige tek izašle iz štamparija.



Bilo je kupaca koji su došli da pronađu i neke knjige kojih više nema u manjim knjižarama i posebno su se radovali ako su pronašli što su želeli da kupe, jer su se knjižari postarali da iznesu na prodaju i ona dela koja su već postali rariteti.



Bilo je zanimljivo videti šta je imalo najviše kupaca i tako je u SKC najviše bio tražen roman Nila Gejmena "Nordijska mitologija" koja je tek stigla u knjižare.



Nešto sporija je bila reakcija kupaca u Novom Sadu koji su se grabili za novi roman Marka Vidojkovića "Baš vam hvala", koji je i u Beogradu još uvek na listi bestselera.



Niko ne može da kaže da se armija čitalaca ne obaveštava na vreme šta je apsolutna novina, jer se među najtraženijima našao novi roman Arundati Roj "Ministarstvo neizmerne sreće" od spisateljice čiji je debitantski roman "Bog malih stvari" ostao u sećanju čitalaca iako je štampan pre dve decenije.



U oba grada kupci su nagrnuli na knjigu "Čovek po imenu Uve" Fredrika Bakmana koji je prodavan po najmanjem popustu od 20 odsto jer nije "Lagunino" izdanje. Njeni junaci su ljudi koje je svet u kom žive slomio, a ljubav i nada opet podigli na noge.



"Ponoćno sunce" je novi roman omiljenog pisca krimića na ovim prostorima Jua Nesbea i pri put je pušten u prodaju sinoć pa se nije trebalo čuditi što je jedna gospođa kupila odmah 10 primeraka da bi svim svojim prijateljima podarila novo delo ovog popularnog nordijskog pisca krimi roman.



Majstor pripovedanja Nil Gejmen autor je čuvenih nordijskih mitova u novom svetlu u knjizi "Nordijska mitologija". Gejmen u drevnoj mitologiji odavno nalazi nadahnuće za maštovite svetove svog stvaralaštva, a ove drevne priče čitaju se gotovo kao roman. Povest počinje stvaranjem devet svetova iz legende, detaljno se bavi doživljajima bogova, patuljaka i divova, i dostiže vrhunac kada nastupi Ragnarok, sumrak bogova i ponovno rođenje sveta i ljudi.



Noć knjige je i najbolji način da se neka nova knjiga promoviše jer će svako ko bude našao pod jelkom neku knjigu kupljenu sinoć biće njen živi propagator, a svako ko je sinoć posetio knjižare mogao je da se uveri da se u Srbiji čita jer to je najbolja, najjeftinija i najpozitivnija zabava u ove neprijatne zimske dane.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva