:

:

TV Most

clock

Septembar 22, 2015   12:05

0

164

Niže kamate, povoljniji dinarski krediti

Nekada trka za kreditima pod bilo kojim uslovima, danas trka za refinansiranjem starih ili uzimanje povoljnijih gotovinskih kredita. Osnovne kamate na kredite su u poslednjih godinu dana pale za 50 odsto pa se postavlja pitanje da li se isplati čekati još povoljnije uslove.

"U narednom periodu se mogu očekivati smanjenja kamatnih stopa, ali ne toliko kakva su bila do sada jer na dinarske kamate imamo jednocifrenu kamatu kakvu do sada nismo mogli ni da zamislimo", kaže Darko Popović iz Banke "Inteza".

Velika ponuda kredita trebalo bi po svim ekonomskim zakonima da obori kamatu, međutim, banke su agresivnim kampanjama uticale na povećanje tražnje, pa su građani samo sa keš kreditima zaduženi sa 213 milijardi dinara.

Iako su i marže u ovoj godini pale za 3,2 odsto, takse i naknade koje se uračunavaju doprinose da građani još nemaju osećaj da su krediti povoljniji. Uz kamatu za dinarske kredite banke naplaćuju i naknade za obradu ili puštanje kredita, onda mesečne naknade, osiguranje, menicu, izveštaj kreditnog biroa.

Kod stambenih kredita spisak je još duži.

U Narodnoj banci kažu da su niže kamate odraz dobre monetarne i fiskalne politike.

"Ako sledite tu logiku, kamatne stope na dinarske kredite biće još niže. Trenutno je marža na dinarske kredite 9,8 odsto, a da li je to visoko, ja to ne bih ocenjivala. U januaru ove godine marža na dinarske kredite bila je 12,1 odsto, mislim da je konkurencija razlog", kaže Ana Ivković iz Narodne banke Srbije.

Kreditno sposobnih i dobrih klijenata sve je manje, ali i broj banaka se smanjuje. Pre 15 godina bilo ih je 100, a danas tačno 30.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva