:

:

TV Most

clock

April 18, 2015   12:05

0

182

Niz higijenskih nepravilnosti

"Stanje troje starijih pacijenata primljenih iz doma je nestabilno, a jedno od njih ima akutnu bubrežnu insuficijenciju“, rekao je Milošević.

Prema njegovim rečima, pacijent koji je iz Užica prvobitno je primljen u čačansku bolnicu, ali je zbog zdravstvenog osiguranja prevezen u taj grad.

Prema rečima direktorke Zavoda za javno zdravlje u ÄŒačku, Ane Mišović, u Domu za stare „Pero Matić“ u Vranićima uočeno je niz nepravilnosti kada je higijena u pitanju, pre svega u kuhinji i magacinskom prostoru.

„Ono što je iz domena bezbednosti hrane, nije ispoštvano u ovoj ustanovi koja daje usluge smeštaja i nege starim licima“, navela je ona u izjavi Tanjugu.

Mišović podseća da je ordinirajući lekar sa Infektivnog odeljenja čačanske bolnice još pre dva dana dao signal da može da bude reč o epidemiji u ovom domu, na osnovu cega su ekipe Zavoda za javno zdravlje izašle na teren.

„Istog dana, na osnovu analiza i dobijenih rezultata, utvrđeno je da se radi o zarazi salmonelom“, rekla je ona i dodala da su zatečene namirnice uzorkovane, a da će rezultati biti gotovi u ponedeljak.

Mišović navodi da se za sada ne može reći šta je izvor epidemije i naglašava da se od pojave salmonele neprekidno nadzire stanje u domu.

Prema rečima načelnika republičke sanitarne inspekcije Svetlane Tadić, ta služba je zabranila korisćenje kuhinje i naredila vanredni sanitarni pregled zaposlenih.

„Juče je obavljena dezinfekcija prostora u toj ustanovi, a ono što se trenutno sprovodi su analize koje će pokazati šta je izvor epidemije“, rekla je ona.

U Domu za stare „Pero Marić“ tri osobe zaražene salmonelom su preminule.

Epidemija je proglašena u četvrtak, a zaražena je 41 osoba, među kojima je sedmoro zaposlenih..

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva