:

:

TV Most

clock

Jun 19, 2015   12:05

0

118

Nismo za rezoluciju i nismo tražili veto od Rusije


Vučić je rekao da bi, ako rezolicija u obliku kojem je sada bude usvojena u SB UN, proizvela značajne i teške političke i pravne posledice po Srbiju.

Odbacivši mogućnost da rezolucija bude prihvatljiva za Srbiju, Vučić je dodao da bi ona svakako trebalo da pretrpi mnoge i značajne promene.

Upitan na da li će Srbija preduzeti diplomatske korake i od Rusije tražiti da iskoristi pravo veta, Vucić je rekao da takvu odluku vlada nije donela.

Na pitanje da li bi Srbija imala komotniju poziciju da veto o Rezoluciji od Rusije traži Milorad Dodik, Vučić je rekao da nikada nije radio u komotnoj poziciji i da takve stvari neće ni da komentariše.

Upitan da li je kontaktirana Velika Britanija po tom pitanju, Vucicć je rekao da nije, ističući da se oni s druge strane nisu setili ni da obaveste Srbiju o rezoluciji.

Upitan šta je najproblematičnije u tom dokumentu, premijer je rekao da u njoj ima većih problema od reči "genocid", te da nigde nije video teške reči o ljudskim tragedijama, već političke kvalifikacije.

"Napravili su širu priču u kojoj je ostavljen šriok prostor za tumačenje ko je počinio genocid, pa iako se u ranijim presudama navodi da Srbija nije odgovorna za genocid toga u rezoluciji nema", rekao je Vučić.

O britanskoj rezoluciji je, kaže, razgovarao i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, dodajući da na tome rade zajedno i da nema nikakvih pritisaka.

Vučić je rekao da je spreman da ide u Srebrenicu, ali je podsetio da mu neki iz BiH poručuju da je dobrodošao, a neki neki da ne sme da dođe nikako ako Naser Orić ne bude na slobodi.

"Ja čekam da oni kažu, ne želim da idem i da bilo kome pravim probleme, ako ne žele srpskog predstavnika, to je u redu, mi ćemo to da razumemo", rekao je Vučić.

Upitan da komentariše pojedine najave iz BiH da će se obeležavanje godišnjice Srebrenice biti otkazano ako Orić ostane u pritvoru, Vučić je rekao da ne može da razume da od jednog čoveka zavisi da li će da se održava pomen i godišnjica jednog veoma teškog događaja.

"Ako od jednog čoveka zavisi kako će narodi da žive teško nama svima", poručio je Vučić i dodao da on ni na koji način ne donosi odluku o tome.

Kako je naveo, Srbija je iznela svoj stav i "ne predstavlja nam problem da kaznimo sve koji su činili zločine, da tražimo individualizaciju zločina, da pokažemo da Srbija nije zločinačka zemlja ali i da su postojali oni koji su pravili zločine".

Drugi su se izvinjavali zbog biznisa, a on je, kaže, spreman da sagne glavu i oda poštovanje, primetivši: "Mislim da oni osećaju moju iskrenost kada o tome govorim".

Odgovarajući na pitanja da li je Srbija tražila izručenje Orića s obrzirom da se u javnosti pojavljuju razne informacije Vučić je podvukao da na tome rade pravosudni organi i istakao da Srbija nije u srednjem veku da to saopštavaju predstavnici izvršne vlasti.

Upitan da li podržava akciju "7.000", inicijativu za obeležavanje 20 godina od genocida u Srebrenici tako što će sedam hiljada ljudi leći na plato ispred Skupštine Srbije u Beogradu, Vučić je rekao da je Srbija demokratska zemlja i da svako može da radi svoj posao kako želi, a da je njegov posao da radi na pomirenju Srba i Bošnjaka.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva