:

:

TV Most

clock

Decembar 15, 2017   12:05

0

196

NIS investira 2,2 mld dolara do 2025.

Usvojena strategija razvoja kao prioritetne projekte za NIS ističe: povećanje dubine i efikasnosti prerade u Rafineriji nafte Pančevo, očuvanje pokazatelja proizvodnje nafte i gasa i rast rezervi ugljovodonika, kao i formatiranje i modernizaciju maloprodajne mreže.

Takođe, među strateškim ciljevima su i dalje širenje poslovanja kroz investicije u proizvodnju električne energije, kao i zadržavanje pozicije lidera po efikasnosti u regionu, uz punu optimizaciju operativnih performansi.

 
Strateški ciljevi između ostalog predviđaju poboljšanje energetske efikasnosti i stalan rast efikasnosti prerade.

Projekat modernizacije rafinerijskih postrojenja, odnosno projekat povećanja dubine prerade Rafinerije nafte Pančevo ostaje ključni projekat za NIS u narednom periodu.

Novousvojena strategija predviđa i razvoj istraživanja, razvoju resursne baze i realizaciji programa bušenja i geološko-tehničkih mera.

Realizacija tog projekta, vrednog više od 300 miliona evra, omogućiće dodatnu diversifikaciju proizvodne palete proizvodima sa većim prinosom, ali i obezbediti snabdevanje tržišta visokokvalitetnim gorivima, što će doprineti i energetskoj stabilnosti Srbije.

Komercijalni rad postrojenja za duboku preradu sa tehnologijom odloženog koksovanja počeće u trećem kvartalu 2019. godine.

Nastaviće se sa ulaganjima u modernizaciju, razvoj i unapređenje efikasnosti maloprodajne mreže, kao i u povećanje tržišnog učešća u regionu.

U domenu Energetike, ključni projekti NIS biće izgradnja nove termoelektrane-toplane (84, TE-TO) Pančevo, dalji rast proizvodnje električne energije iz kogeneracije i razvoj projekta vetrogeneracije. Jedan od glavnih fokusa je i unapređenje sistema energetske efikasnosti koja podrazumeva racionalno korišćenje raspoloživih resursa, kaže se u saopštenju NIS.

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva