:

:

TV Most

clock

Januar 16, 2017   18:51

0

170

NIN-ova nagrada Ivani Dimić

Ivana Dimić je rođena 30. jula 1957. godine u Beogradu, gde je 1982. godine diplomirala dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti.

Paralelno je apsolvirala na odseku Opšte književnosti sa teorijom književnosti na Filološkom fakultetu. Završila je postdiplomske studije na CEU (Evropski univerzitetski centar) u Nansiju (Francuska), na odseku Civilizacija 1984/85. godine.

Ivana Dimić je navela da je forma njenog romana zanimljiva i nesvakidašnja, pošto je u pitanju mozaik napravljen od dijaloške forme koja se smenjuje sa proznim okvirom.

Dodala je da je uživala pišući knjigu u penziji, bez rokova i opterećenja.

"Imala sam vremena da sve skockam kako mi se dopada. Dijaloška forma u knjizi se tiče banalnog življenja, a prozni deo pripada metafizici, u kojoj se razmatraju samoća, ljubav, smrt, bolesti... Od početka do kraja knjige prisustvujemo razapinjanju glavne junakinje na krst koji se pravi od banalne svakodnevice i njenog unutrašnjeg promišljanja o tome šta joj se sve događa," kazala je Ivana Dimić Tanjugu.

Roman, dodala je, govori o demenciji majke koja umire i o ćerci koja sve to proživljava sa njom.

"Vrlo jednostavna priča, koja traje kroz fragmente. Kao ljudskom biću i piscu, meni je stalo da takvu priču završim tako da ljubav pobedi smrt. Forma romana je jako zanimljiva i verujem da je to pre svega isprovociralo žiri da mojoj knjizi dodeli tako vrednu nagradu", rekla je nagrađena autorka.

Navodi da je za nju rad u pozorištu na mestu dramaturga bio primarna profesija.

"U pozorištu sam zarađivala za život, ali sam iz senke objavljivala prozna dela na svakih pet-šest godina. Objavila sam šest knjiga do sada i sve su imale dobre kritike. To je prouzrokovano činjenicom da nisam morala da živim od književnosti, već sam imala vremena i prostora da tešem svaku rečenicu i da se bavim stilom. Kada živite od različitog pisanja četrdeset godina, onda vam ništa nije teško", rekla je Ivana Dimić.

Arzamas je mesto u Rusiji koje je Staljin pretvorio u grad za naučnike, objašnjava Ivana Dimić.

"Tamo su naučnici pravili atomsku bombu. To sam saznala naknadno. Ime romanu dala sam po jednoj knjizi koja se na teorijski način bavi delom Lava Tolstoja. Arzamas je topomnim za grad u koji je otišao Tolstoj i gde mu je smrt na uvo šapnula "To se ti mene plašiš". U toj knjizi piše "Sreća i smrt, to je arzamaški užas". Priča o bolesti smrti je arzamaški užas u kojem se nalaze majka i ćerka, junakinje mog romana", objašnjava Ivana Dimić.

Pantić: "Arzamas" tematizuje odnos majke i ćerke

"Za nagrađeni roman "Arzamas" Ivane Dimić glasali smo Jasmina Vrbavac, Tamara Krstić i ja dok su za roman "Hronika sumnje" svoj glas dali predsednik žirija Božo Koprivica, i Zoran Paunović, rekao je Muhajlo Pantić član žirija za dodeli NIN-ove nagrade za najbolji roman u 2016. godini.

Odluku je novinarima u prostorijama nedeljnika saopštio Pantić, zbog opravdanog odsustva Boža Koprivice koji je predsedavao žirijem.

Pantić je naglasio da su u najužem izboru za prestižnu nagradu osim pomenutih bili i romani "Susret pod neobičnim okolnostima " Vladana Matijevića, i "Pa kao" Vladimira Tabaševića.

U obrazloženju žirija koje je pročitao Mihajlo Pantić između ostalog piše da je roman "Arzamas" Ivane Dimić, u izdanju "Lagune", tematizuje jednu od osnovnih egzistencijalnih relacija - odnos ćerke i majke. Taj i takav odnos je začudo u srpskoj književnosti retko kada izdašnije i umetnički uspelije obrađivan.

"Pripovedanje u romanu teče smenom dramskih, i prozno - eseističkih pasaža, dok se u dramsko- kolokvijalnoj formi predočava sva složenost dva bliska a tako različita bića od kojih je jedno u zenitu a drugo na kraju života", ističe se u obrazloženju.

Ivana Dimić je tek peta žena - pisac koja je dobila NIN-ovu nagradu za roman godine.

"Meni je velika čast da budem u ovako ozbiljnom izboru ako uzmemo u obzir i druge kandidate. Pomislila sam da je apsolutno svejedno ko će od nas dobiti nagradu jer su to sve vredni književni poduhvati. Veoma sam srećna. Mislila sam da će nagradu dobiti Vladimir Bajac jer je on jedna vrlo prominentna književna figura. Žiri nije obraćao pažnju na rod pisca već na književnost. Prosto je ili valja ili ne valja. Danilo Kiš je lepo nekada rekao "Mrzim manjine u književnosti"" rekla je Dimićeva.

Član žirija Zoran Paunović je naglasio da nismo uzaludno uložili veliku trud u odabir romana godine.

"Najteže je bilo u poslednja tri meseca, kada je stiglo mnogo novih izdanja. Zahvaljujem se NIN-u na odličnoj organizaciji rada žirija. "Diskutovali smo o svakoj knjizi i nadam se da smo pravu odluku doneli. Jednoglasno samo dolazili do odabira knjiga u uži izbor. Na kraju je svako od nas navijao za sva ćetiri romana u užem izboru a glas smo imali samo po jedan pa se dogodilo da odaberemo knjigu Ivane Dimić. Potpuno zasluženo. O toj knjizi će se puno pričati u narednom periodu" kazao je Paunović.

Tamara Krstić je napomenula da živeti i pisati na premisama jednog sveta kojeg zapravo više nema i prevazići svaku vrstu bezdomnosti i neukorenjenosti, koja se oseća kod srpskih pisaca, jako teško.

"Jezik je taj kojim se najviše oblikuje književnost što je knjiga Ivane Dimić pokazala. Imamo nove glasove koji donose novu viziju književnosti. Tu pre svega mislim na Vladimira Tabaševića sa romanom "Pa kao" a zatim i imena iz šireg izbora kao što je Luka Tripković. Odlazeći u izbor od 40 romana postoji mnogo dobrih mladih pisaca koji će u budućnosti parirati izgrađenim poetikama" rekla je Krstićeva.

Jasmina Vrbavac je naglasila da je veliki broj romana bio pisan u veoma dobrom statusu.

"Skoro pedest romana je bilo jednako po kvalitetu. Imam utisak da smo odabrali sami srž ovogodišnje produkcije. Tokom čitave sledeće godine čitaće se ova četiri romana iz najužeg izbora. Ivana Dimić je osvetlila novu temu u našoj književnosti a to je odnos između majke i ćerke", navela je Jasmina Vrbavac.

U finalu izbora za NIN-ovu nagradu se našlo još troje pisaca – Vladan Matijević za roman "Susret pod neobičnim okolnostima" (Laguna), Vladimir Tabašević sa naslovom "Pa kao" (Laguna) i Vladislav Bajac sa romanom "Hronika sumnje" (Geopoetika).

Članovi žirija NIN-ove književne nagrade kritike za najbolji roman godine bili su: Tamara Krstić, Jasmina Vrbavac, Zoran Paunović, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica (predsednik).

NIN-ova nagrada je prvi put dodeljena 1954, a prošle godine je nagrađen Dragan Velikić za delo "Islednik".

Izvor: RTS, Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva