:

:

TV Most

clock

Oktobar 31, 2015   12:05

0

121

Nikoliću plaketa Udruženja neurohirurga Srbije

Nikolić je podsetio da se danas obeležava i 92 godine neurohirurgije u Srbiji i 77 godina postojanja Klinike za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije.

Predsednik Srbije je istakao da srpski neurohirurzi mogu da daju doprinos svetskoj medicini na više načina, dok je ministar zdravlja Lončar poručio da će država učiniti sve da Srbija ne bude u vrhu po broju smrtnosti od tumora moždanica, mozga i kičmene moždine.

Ministar zdravlja je napomenuo da mu je zadovoljstvo što je takvih skupova sve više u zemlji i što srpski lekari postaju nezaobilazni na svetskoj mapi medicine kada je u pitanju razmena znanja.

Uz napomenu da su srpski hirurzi odavno prepoznati u svetu, Lončar je rekao da je zadatak svih da kontinuiranim unapređenjem stanja u toj oblasti učvrstimo i unapredimo poziciju neurohirurga, a da će država učiniti sve da to i obezbedi.

Primajući plaketu, Nikolić je poručio da Udruženje neurohirurga pred sobom ima dva zadatka - da nastavi sabornu misiju i izvan granica zemlje, ali i da unapredi svoju medicinsku disciplinu, ne zaostajući za vremenom i svetom.

"Zbog prve osnivačke nacioanlne strukovne asocijacije danas ispisujemo i novo slovo u bogatoj i slavnoj istoriji srpske medicine", poručio je Nikolić.

Uz napomenu da srpska neurohirurgija može da da doprinos svetskoj na više načina, Nikolić je obećao da će u naporima koji doprinose izgradnji društva uvek imati njegovu podršku, kao što je ima i čitava akademska zajednica.

Predsednik Udruženja Lukas Rasulić rekao je da skup za cilj ima suočavanje sa izazovima u neurohirurgiji Srbije u 21. veku, ali i da se utvrde budući pravci razvoja.

Dodao je da sve više raste svest o potrebi dijaloga i međunarodne komunikacije kako bi se neurohirurgija razvijala i napredovala.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva