:

:

TV Most

Foto: predsednik.rs

clock

Decembar 26, 2015   12:05

0

112

Nikolić: Srbiji neće drugi birati prijatelje

"Ne znam koliko će Evropa i Rusija ostati pri stavu da je za njih potpuno prihvatljivo da budemo prijatelji i sa jednima i sa drugima. Naše članstvo u EU je nužno i uzrokovano je našim geografskim položajem. Mi smo okruženi zemljama koje su u EU i potpuno je besmisleno da ostanemo izvan te organizacije kad ni za jednu drugu nismo fizički vezani", rekao je Nikolić u intervjuu za Sputnjik.

On je istakao da naše veze sa Zapadnom Evropom datiraju još od Obrenovića, i da su veoma jake već više od sto godina, ali da su naše bratske i prijateljske veze sa Rusijom još starije.

"Nikada ne bih mogao da prihvatim da jedan od ta dva moja prijatelja dođe i kaže: ako hoćeš da ti ja budem prijatelj, onaj drugi mora da ti bude neprijatelj. To kod nas u Srbiji ne može da prođe. Prijatelj ne može da mi bira prijatelje. Sam biram prijatelje, a neprijatelji me izaberu", rekao je on.

Na pitanje da li je pomalo šizofreno to što mi hoćemo u Evropu, a Rusija nas brani od Evrope, Nikolić odgovara:

"Ne, jer kada kažemo šizofreno, to bi trebalo da bude nešto bolesno, a ovo je prirodno stanje stvari. Prirodno stanje stvari države koja ne želi da pripada bilo kome", objašnjava predsednik.

On je podsetio da je naša zemlja i posle Drugog svetskog rata imala trgovinsku razmenu sa Zapadnom Evropom, ali i Rusijom koja je tada bila naše najveće tržište, naš najveći snabdevač sirovinama, energijom, rudom.

I dan-danas Rusija je naše najveće tržište, kaže Nikolić i dodaje da bi bilo dobro kada bismo to mogli da iskoristimo i kada bismo imali masovne proizvođače.

"Naš problem je što smo pozatvarali fabrike koje su u Rusiji brend i koje pamte ljudi koji danas vode Rusiju", rekao je Nikolić dodavši da nismo iskoristili šansu.

On je ukazao na značaj dobro organizovanog izvoza poljoprivrednih proizvoda u Rusiju.

Govoreći o podršci birača, on kaže da predsednik koji dobije dva miliona glasova ne sme da odustane od svojih ideja, već mora da ih sprovede u delo.

"Mora da ima veliki, ozbiljan razlog, promenu okolnosti, da bi izneo neki nov stav za koji nije tražio podršku na izborima, ili ide na izbore da proveri taj svoj stav. Nije dobro da se vanrednim izborima proverava onaj ko je jak. Uvek je dobro imati izbore, i da sam danas u opoziciji, ja bih rekao da hoću izbore", istakao je Nikolić.

Kada je reč o GMO poljoprivredi, Nikolić očekuje da će nam ona verovatno poglavljem o poljoprivredi biti postavljena kao uslov.

"Ja moram da upozorim građane da nas to čeka, pa kako ćemo to da rešavamo… Uvek treba rešiti tako da većina građana s tim bude saglasna", rekao je Nikolić.

Nikolić se osvrnuo i na glavne probleme na međunarodnoj sceni, a govoreći o položaju malih zemalja u svetu u kojem veliki međusobno ratuju on konstatuje da "kada se tuku slonovi, strada trava".

Kada je reč o obaranju ruskog aviona, Nikolić kaže da je tu jasno šta se desilo.

"Jednostavno, Turska je izvršila napad na avion koji čini ono što njeni avioni neprekidno rade, o čemu postoje jasni dokazi. ÄŒak i kada su Sirijci oborili turski avion, Turci su rekli da se o tome razgovara, da se ne puca odmah", objasnio je Nikolić.

To je, kako je ocenio, bilo uvlačenje dve velike sile u sukob oko Sirije koji je zapravo sukob koncepata.

"Borba za koncept nije bila prisutna ni u Iraku niti u Libiji. Prvi put je prisutna u Siriji, i to može da prelomi svetsku političku scenu, ako uspe napor Sirije da se oslobodi svih koji je iznutra napadaju oružjem, a potom da na slobodnim izborima izabere svoje rukovodstvo, što je moj principijelni stav. Mislim da je i američki", rekao je Nikolić.

"Problem je što se taj zove Asad. Onda je to pobeda principa, i nikada više strani avioni ili rakete neće dovoditi predsednika. Ako se Sirija ne izbori, onda više nijedna država na svetu neće imati pravo da donese odluku da se brani", ocenio je Nikolić.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva