:

:

TV Most

clock

Jun 14, 2018   18:01

0

176

Nikolić Solomon: Novi mandat Euleksa, ovde smo da pomognemo Kosovu


Odgovarajući na pitanje Tanjuga kako vidi rezultate Misije i brojne i raznolike kritike na račun njenog rada i zaključke da vladavina prava na Kosovu, posle deset godina, ne samo da nije ojačala, već i da je oslabila, Nikolić Solomon kaže da je Euleks od početka bio raspoređen da podrži Prištinu, ali ne i da reši sve probleme u oblasti vladavine prava.


"Trebalo je da od samog početka to bolje razjasnimo", rekla je Nikolić Solomon u pisanom intervjuu povodom završetka desetogodišnje misije Euleksa, čiji je mandat završen danas.


 


Dodala je da je bitno razjasniti da je Euleks, kao najveća Misija Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike (ZBOP) ikada pre raspoređena od strane EU, osnovana s ciljem da pomogne pravosudnom sistemu u jačanju i sprovođenju vladavine prava.


 


Nikolić Solomon podseća da je Misija Euleksa bila raspoređena s ciljem da pomogne Prištini da otpočne dug i težak proces, koji je još uvek u toku, kako bi se na kraju uskladili standardi i praksa vladavine prava sa standardima EU.


 


"Obim platforme EU na Kosovu je pokazatelj naše ukupne posvećenosti", kaže ona i navodi da je tokom proteklih deset godina Euleks uspostavio "vidljivo nasleđe sa brojnim očiglednim dostignućima, poput izvršne vlasti".


 


Tako su, kako navodi, Euleksove sudije donele više od 648 presuda, uključujući 479 presuda u krivičnim predmetima, među kojima su predmeti korupcije, organizovanog kriminala, pranja novca, ratnih zločina, trgovine ljudima, i 146 presuda u građanskim predmetima.


 


Od 1. januara 2009. do 11. januara 2018. godine, Posebna komora Vrhovnog suda (PKVS) je rešila 17.908 predmeta, u kojima je bilo uključeno osam međunarodnih sudija i četiri međunarodna pravna službenika.


 


"Veliki posao urađen u utvrđivanju sudbine nestalih lica"


 


Smatra da je veliki posao je urađen u utvrđivanju sudbine nestalih lica na Kosovu, kroz Institut za sudsku medicinu, sprovođenjem 595 terenskih operacija i 427 ocena lokacija, uključujući 153 ekshumacije u cilju pronalaženja nestalih lica.


 


"Identifikovani su posmrtni ostaci ukupno 427 pojedinaca, među kojima 297 nestalih lica. Pregledano je hiljade dokumenata i 2.259 uzoraka kostiju je poslato na analizu, obdukciju i identifikaciju. Kosovskim organima je pružena pomoć u izradi zakonodavstva - pružanjem podrške u izradi više od 150 zakona", kaže Nikolić Solomon.


 


U rezultate Euleksa nabraja i nadgledanje, podučavanje i savetovanje koje se nastavlja u oblasti politika koje se odnose na policiju i pitanja koja se odnose na dijalog, a naročito na sever.


 


"Jedno od dostignuća Misije je što pomaže tehničku implementaciju dijaloga između Prištine i Beograda, sporazuma koji je omogućio otvaranje i uspostavljanje zajedničkih prelaza, za sve građane: pripadnike albanske i nealbanske zajednice. Ovaj sporazum je takođe otvorio put da pripadnici nealbanske zajednice traže i dobiju putne isprave, registruju svoja vozila, i da se u kosovski sistem integrišu bezbednosne snage i sudstvo kosovskih Srba", navodi ona.


 


Ocenjuje da su to sve pozitivni pomaci, koje je podržao Euleks i koji će definitivno poboljšati opštu situaciju u nealbanskim zajednicama.


 


Podseća i da je uloga Euleksa, zajedno sa drugim međunarodnim akterima, bila implementacija multietničkog, transparentnog i nezavisnog sistema vladavine prava, slobodnog od političkog uplitanja.


 


"Formiranje ovog sistema je dugoročan proces. Efikasna i nezavisna vladavina prava najbolji je garant ljudskih prava za sve građane koji žive na Kosovu", smatra Nikolić Solomon.


 


Na konstataciju da je za Srbe, kada je reč o Euleksu, sporna i bolna činjenica da Misija nije procesuirala nijedan zločin nad Srbima, da Misija preostalim Srbima na KiM nije donela ni pravdu, ni prava, da ih nije zaštitila, te na pitanje čime to pravda, Nikolić Solomon nije dala konkretan odgovor.


 


"Kao što sam rekla, Misija je mogla jasnije i pravovremeno preneti ono što je trebalo realno očekivati od ovako složene misije u vrlo teškom kontekstu. Dakle, trebalo je da ima jasniju komunikacionu strategiju da bi bolje upravljala lokalnim očekivanjima. Nismo ovde došli da zamenimo Kosovo ili institucije prava. Došli smo da pomognemo Kosovu i da kosovske institucije i prakse vladavine prava uskladimo sa standardima EU", kaže Nikolić Solomon.


 


"Euleks će nadgledati određena suđenja"


 


Navodi da će od 14. juna pa nadalje, Misija Euleksa nastaviti da pruža podršku relevantnim institucijama vladavine prava na Kosovu, da će nadgledati određene predmete i suđenja u kosovskim institucijama krivičnog i građanskog pravosuđa.


 


Na pitanje da konkretizuje koje predmete i suđenja će nadgledati, da li je među njima slučaj ubistva Olivera Ivanovića i da li će taj slučaj imati "bolju sudbinu" od dosadašnjih slučajeva ubistava, pljačke, napada na Srbe, Nikolić Solomon nije odgovorila.


 


Nije odgovorila ni na pitanje da li Euleks ima poverenja u stručni i profesionalni kapacitet i integritet kosovskog pravosuđa.


 


Uz objašnjenje da nije u nadležnosti Misije da komentariše takva pitanja, nije odgovorila ni na to da li smatra da prenošenje nadležnosti Euleksa, koje su mu od UN privremeno delegirane, na privremene institucije samouprave u pokrajini predstavlja kršenje statusne neutralnosti.


 


Međutim, dodala je da će Euleks pružati operativnu podršku implementaciji sporazuma postignutih kroz dijalog koji pomaže EU i zadržaće svoju ulogu kao druga interventna instanca za bezbednost.


 


"Euleks Kosovo će nastaviti da pruža podršku preseljenim sudskim postupcima u Hagu u skladu sa relevantnim zakonodavstvom Kosova", zaključila je Dragana Nikolić Solomon.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva