:

:

TV Most

Foto: Kurir-info.rs

clock

Mart 03, 2015   00:01

0

181

Nikolić: Referendum o Kosovu nije potreban

"Mislim da gradjane Srbije uopšte ne treba pitati da li treba da postoji nezavisno Kosovo ili ne. Kad pitate gradjane čega ste spremni da se odreknete, Kosova ili EU, odriču se Evropske unije", rekao je Nikolić u emisiji "Upitnik" Radio-televizije Srbije.

On je rekao da to pokazuju sva ispitivanja javnog mnjenja, i da gradjani na kosovsku nezavisnost ne bi pristali "ni da nas izlože strahotama, da nam drže glavu u bunaru".

Upitan za platformu o Kosovu, Nikolić je odgovorio da je u pisanju stigao "veoma daleko" i da "onaj ko misli da nam otme Kosovo mora da razmišlja o ceni".

"Administracija Prištine forsira ispunjavanje zahteva koji bi je doveli veoma blizu toga da preuzme sve ingerencije nezavisne države, a da mi na neki način, sve ne saglašavajući se s time, u stvari vidimo da se pred nama razvija nezavisnost", kazao je on.

Prema njegovim rečima, "takozvanu Rapubliku Kosovo" danas zatičete na svakom medjunarodnom skupu na koji krenete, i čak će biti na Olimpijskim igrama u Azerbejdžanu, iako ga domaćin igara ne
priznaje.

Predsednik je ocenio da je jako teško pregovarati sa istim ljudima o članstvu u Evropskoj uniji i Kosovu, kada kosovska delegacija sebe naziva delegacijom nezavisne zemlje, i dodao da je njegova pozicija
"možda malo lagodnija" jer ne pregovara sa Albancima.

"Ja odavno nisam bio u Briselu i više nemam predstavnika na tim razgovorima pošto je Marko Djurić sada direktor Kancelarije za KiM, ali Djurić i ja sutra imamo sastanak o tome, na kom dobijam informacije kako izgleda ta dnevna i noćna mora u Briselu", kazao je on.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić kaže da je uspeo da razbije stereotip o sebi i o politici koju je vodio. Ja sam se takmičio i pobedio da bi Srbija uspela, poručuje predsednik. Ističe da je daleko odmakao u izradi platforme za Kosovo i da više nije dovoljno samo da se kaže da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova.

Nikolić je naveo da je uspeo mnogo više od svih ljudi u Srbiji, i to u teškim okolnostima.

"Građanima treba još vremena da shvate da treba da biraju predsednika koji neće da bude vođa i da drži sve palice u svojim rukama, već da biraju jednog između sebe, koji će možda više da želi da se tim poslom bavi", navodi Nikolić.

Tomislav Nikolić kaže da su usledili veliki izazovi kroz koje Srbija sa jasnim ciljem prolazi.

Navodi da je reč o zvaničnim pregovorima u vezi sa statusom Kosova, pregovorima sa EU, ponovnom uspostavljanju starih prijateljstava sa mnogim državama "koje su čekale ovakvu Srbiju da bi ponovo imale prijatelja sa kojim mogu da razgovaraju".

Nikolić ističe da se Srbija našla u veoma lošim međunarodnim okolnostima, uhvaćena ekonomskim reformama i željom da privredu izvede na čistac i da sačuva svoj ekonomski položaju u svetu.

Govoreći o briselskom dijalogu, Nikolić je rekao da on odavno nije bio u Briselu i da na tim razgovorima nema predstavnika.

Međutim, rekao je da direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i on sutra imaju sastanak na kome predsednik dobija informacije o tome kako dijalog teče i kako izgleda ta "dnevna i noćna mora" za ljude koji zastupaju Srbiju.

Predsednik je naveo i da je njegova pozicija možda malo lagodnija zato što ne razgovara sa Albancima o rešavanju svakodnevnih problema. Nikolić ističe i da je veoma teško razgovarati sa predstavnicima koji su došli u ime nezavisne države i koji imaju podršku za takav stav.

Kada je reč o platformi za Kosovo, kaže da je u njenoj izradi odmakao veoma daleko. Navodi da više nije dovoljno reći da nećemo da prihvatimo nezavisnost Kosova i Metohije.

"Vi svakog dana imate Kosovo na novom mestu, Kosovo zateknete na svakom međunarodnom skupu na koji krenete", ukazuje Nikolić.

Navodi da i neke države koje imaju sličan problem na svojoj teritoriji imaju sugestiju ili savet, preporuku da sarađuju sa Kosovom, i kaže da će se to širiti.

Ističe da nešto mora da bude drugačije i da on svojim predlogom rizikuje konačno rešenje.

Tomislav Nikolić ponavlja da je u izradi platforme otišao daleko i da će o tome razgovarati sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

"Videćemo šta i koliko je prihvatljivo, Vlada trpi izazove, ima velike pritiske. To je situacija u kojoj morate pažljivo da merite i ja merim dok stavljam na papir ono što je realno", kaže Nikolić.

Govoreći o tome što u pojedinim državama Srbija nema ambasadore, predsednik kaže da je o tome više puta upozoravao.

"Svestan sam toga da nemamo ambasadore u nekim državama, ali ne znam zašto ih nemamo. Svestan sam da u poslednjih 10 godina vodimo "šatl" diplomatiju, pa posao ambasadora preuzimaju predsednik Vlade, predsednik i ministar spoljnih poslova", objašnjava Nikolić.

Kaže da se dogovarao sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem o imenima koja bi trebalo da se predlože Vladi.

"Nemamo ambasadore u Nemačkoj, Grčkoj, pa ni u Hrvatskoj", ističe predsednik.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva