:

:

TV Most

clock

Jun 20, 2017   12:05

0

121

Niko nije odgovarao za zločine na Miljevačkom platou

Hrvatska vojska 21. juna 1992. godine napala položaje Teritorijalne odbrane RSK u blizini Drniša, zauzela sedam sela i ubila 40 teritorijalaca, od kojih mnoge nakon predaje, navodi se u saopštenju.

"I umesto da tela poginulih vrate porodicama, hrvatske vlasti naređuju srpskim zarobljenicima, pod pretnjom smrću, da ih bacaju u krašku jamu u predelu Ljut u blizini zaseoka Bačić. Hrvatska radio-stanica Split u maniru krajnjeg cinizma višekratno je emitovala imena poginulih srpskih boraca uz zvuke srpske nacionalne himne sa raznim pogrdama", navodi se u saopštenju.

"Veritas" je dodao da su ostali preživeli zarobljenici bili mučeni u zatvorima u Å ibeniku, Splitu i Zagrebu i da su razmenjeni u avgustu 1992. godine.

Ta organizacija je podsetila da, uprkos obilju dokaza, niko od počinilaca nije odgovarao za zločine pred Haškim tribunalom.

Sud u Splitu je u septembru 2014. godine osudio Antu Babca (52) i Mišu Jakovljevića (46) na tri godine i osam meseci odnosno tri godine zatvora, zbog toga što su kao pripadnici odeljenja Vojne policije iz Å ibenika ubili u to vreme pedesetsedmogodišnjeg zarobljenika Miroslava Subotića.

Međutim, i taj predmet se po žalbi osuđenih nalazi pred Vrhovnim sudom a osuđenici odluku čekaju na slobodi.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva