:

:

TV Most

clock

Jun 15, 2017   12:05

0

119

Niko ne treba da prihvati nasilje kao nešto što mu pripada

Aleksandar Vulin je na konferenciji "Zlostavljanje starjih – šta dalje, kako sprečiti?", povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijima, rekao da se najveći broj prijava za nasilje nad starijima odnosi na fizičko nasilje, zatim psihičko nasilje, zanemarivanje, ekonomsko nasilje i seksualno nasilje.

"Kada je u pitanju nasilje u porodici u proteklih pet godina, broj prijava se povećao za 149 odsto,a kada je u pitanju nasilje nad starima, broj prijava se povećao za 153 procenta", naveo je Vulin.

Ministar za rad je rekao da su Centri za socijalni rad u svih 3 050 slučajeva pružili nekad materijalnu, nekad psihološku, nekada pravnu pomoć.

Prema njegovim rečima, u 38 slučajeva je podignuta krivična prijava protiv nasilnika a u osam slučajeva je zatražena mera izcricanja obaveznog lečenja nasilnika.

"Ako ima poruke u svemu što radimo, onda je poruka nemojte ćutati, ohrabrite se, niko ne sme da prihvati nasilje kao nešto što vam pripada", rekao je Vulin.

Naveo je da nema teže stvari nego prijaviti da ste izloženi nasilju od strane svog deteta i zbog toga se ćuti.

"Na nama je da govorimo i da tražimo od čitave javnosti da se uključi. Zato je Ministarstvo pokrenulo kampanju i 2017. godinu je označilo kao godinu međugeneracijske solidarnosti", rekao je Vulin.

Istakao je da će od danas i putem medija odnosno video-spotova pokušavati da mobilišu javnost da se suprotstavi nasilju u porodici ali posebno i nasilju nad starima.

On je rekao da će Ministarstvo vrlo brzo po formiranju nove Vlade osnovati, a već su dostavili predlog Saveta za brigu o starijima.

Očekujemo da na jednoj od prvih sednica Vlade, Savet bude imenovan.

Istakao je da je pokrenuta jedna važna aktivnost, a to je da se vidi u kojoj meri će moći da se brine o starijim sugrađanima u narednom periodu kada u ekonomskom smislu dođu neka teža vremena.

"U Srbiji živi milion i 328 841 osoba starija od 65 godina. Od svih njih 84 odsto prima penziju, ostali ili primaju penziju iz nekog drugog sistema – rad u inostranstvu, imaju imovinu, ili žive u domaćinstvu gde bar jedan član domaćinstva ima penziju. Veoma mali broj ljudi je bez ikakve penzije i to je na svetskom nivou veoma dobar rezultat, međutim to je posledica vremena u kojem je bila visoka zaposlenost, kada smo imali odnos sedam radnika na jednog penzionera, to je vreme kada su se doprinosi uplaćivali", rekao je Vulin.

U narednoj deceniji dolazi nam na naplatu ono vreme ratova, sankcija, vreme privatizacije, vreme u kome se doprinosi nisu uplaćivali a nezaposlenost je bila ekstremno visoka, dolazi nam jedna generacija koja ima malo staža a i to staža što ima, karakterstično je za niske doprionose, zato moramo već sada da vidimo šta ćemo raditi u narednim godinama i kako da se nosimo sa tim problemom, poručio je Vulin.

Predsednik Crvenog Krsta Srbije Dragana Radovanović rekao je da iako se poslednjih godina više govori o ovom fenomenu, zlostavljanje starijih i dalje ostaje veliki i javno – zdravstveni problem i jedan od poslednjih društvenih tabua koji nije u dovoljnoj meri prepoznat.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva