:

:

TV Most

clock

Mart 20, 2018   16:48

0

210

Nik Dučić novi komandant američkog KFOR-a


Američkom vojskom u sastavu KFOR-a komandovaće pukovnik Nik Dučić iz Kalifornije, odakle je i 79. pešadijska brigada borbenog tima, koja je nakon devet meseci službe zamenila 39. pešadijsku brigadu borbenog tima iz Arkanzasa.



Dosadašnji komandant Majk Sparagins je rekao da je njegova misija bila uspešna i da je američka vojska na Kosovu i dalje u dobrim rukama.



“Zajedno sa našim saveznicima uveravamo sve u regionu da smo mi kao NATO jaki, da smo ovde i da smo posvećeni. Mi smo takođe razvili važne odnose sa kosovskim bezbednosnim snagama i policijom. Verujem da će naši naslednici nastaviti misiju obezbeđivanja sigurnosti, kao što su radili i naši prethodnici skoro 19 godina", rekao je Sparagins.



Multinacionalnu borbenu grupu Istok čine pripadnici vojske SAD, Poljske, Rumunije i Turske. Zamenik komandanta Kfora, prigadni general Janoš Combok odlikovao je američkog pukovnika NATO medaljom za zasluge. Uspesima dosadašnjeg komandanta pripisuje se i odlična saradnja sa Vojskom Srbije.



“Vojnici ovog borbenog tima i američkog kontigenta imali su veoma važnu ulogu u misiji Kfora. Pukovnik Sparagins je pokazao visoko profesionalno znanje, ovo su samo neki od uspeha borbene grupe Istok: Vođstvo, učešće i doprinos u sihronizovanim patrolama sa srpskim oružanim snagama na administrativnoj liniji. Patrole otvaraju put budućem napretku u ovom veoma osetljivom području", dodao je ÄŒombok.



Američkom vojskom na Kosovu narednih devet meseci komandovaće pukovnik Nik Dučić, koji je nakon zvanične primopredaje dužnosti održao konferenciju za novinare. Pukovnik Dučić je rekao da uloga KFOR-a ostaje ista – doprinos slobodi kretanja i bezbednom okruženju.



“Mi ćemo nastaviti da nepristrasno podržavamo razvoj, stabilnost i mir u celom regionu. Ova misija za mene ima veliki značaj. Ja sam prvi američki oficir srpskog porekla koji će komandovati Multinacionalnom borbenom grupom Istok. Privilegovan sam što sam ovde i daću sve od sebe kako bih uspešno doprineo bezbednom okruženju", rekao je Dučić.



Novi komandant zadužen za istočno Kosovo je rekao da će nastaviti saradnju sa srpskom vojskom.



“Nastavićemo misiju zajedničkog patroliranja sa srpskim oružanim snagama. Pre neki dan sam se sastao sa srpskim komandantom odgovornim za te zajedničke patrole i bilo je odlično. Radujemo se zajedničkoj saradnji i tokom ove rotacije", zaključio je Dučić.



Američke trupe u sastavu multinacionalne borbene grupe rotiraju se na svakih devet meseci, a od 1999. ovo je njihova 24 rotacija.


Izvor: Radio Kontakt plus

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva