:

:

TV Most

clock

Mart 15, 2018   12:05

0

185

"Nije vreme da se priča o istrazi ubistva Ivanovića"


To je izjavio za Danas Rešat Miljaku, glavni tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova.


To znači da, iako se u petak, 16. marta, navršava dva meseca od ubistva predsednika Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“, za sada zvanično zna samo da je Osnovno tužilaštvo iz Kosovske Mitrovice „zbog složenosti slučaja“ 8. marta predmet predalo Specijalnom tužilaštvu Kosova. 


Zanimljivo je da su službenici Specijalnog tužilaštva, prema izveštajima prištinskih medija, u ponedeljak započeli svakodnevne štrajkove upozorenja zbog neisplaćenih stimulacija za plate. U javnost su, doduše, tokom februara izašli i detalji o neregularnostima na uviđaju posle Ivanovićevog ubistva, za koje su osumnjičena dva pripadnika KPS – Žarko Jovanović i Dragiša Marković, koji se, uprkos zahtevima Tužilaštva, brane sa slobode. 


Iako je iz Specijalnog tužilaštva nezvanično „procurilo“ samo da je „do sada podneto više krivičnih prijava povodom Ivanovićevog ubistva, ali da još nema osumnjičenih ili uhapšenih“, prištinska štampa, kao i pojedini beogradski krugovi bliski vlasti, spekulišu o mogućim hapšenjima narednih dana. 


Na insistiranje Prištine, SAD i EU, istragu vode kosovske vlasti, po zakonima samoproglašene kosovske države. Beograd, koji je posle Briselskih sporazuma ostao bez nadležnih srpskih institucija na severu KiM, koje su mogle samostalno da istražuju Ivanovićevo ubistvo, zadovoljio se razmenom informacija s Prištinom, o kojima javnost takođe nije upoznata. 


U visokim državnim izvorima našeg lista spekuliše se da je u razmeni informacija Priština, između ostalog, tražila od Beograda proveru zdravstvenih kartona „osumnjičenih“ na VMA. 


“Nas niko ništa zvanično ne obaveštava, o promenama u istrazi saznali smo iz medija. ÄŒak nije javno rečeno ni šta je Osnovno tužilaštvo u Mitrovici sakupilo od dokaza pre nego što je predmet predalo Specijalnom tužilaštvu”, kaže za Danas Ksenija Božović, zamenica predsednika SDP. 


Nebojša Vlajić, advokat pokojnog Olivera Ivanovića, smatra da je prebacivanje predmeta u Specijalno tužilaštvo „dobar potez, ali da je druga stvar da li će od toga biti koristi“. Prema njegovim rečima, odmah je bilo jasno da Tužilaštvo i policija u Kosovskoj Mitrovici nisu „sposobni da reše ovaj slučaj, jer iza sebe imaju dugu istoriju nerešenih krivičnih dela“.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva