:

:

TV Most

clock

Jul 18, 2018   09:57

0

211

Ni posle 20 godina niko nije odgovarao za zločine nad Srbima


"Za vreme oružanog napada tzv. OVK na području Orahovca od 17-22. jula 1998. godine, kidnapovano je oko 100 srpskih civila a u napadima ubijeno sedmoro lica srpske nacionalnosti. 18. jula 1998. godine proterano je svo srpsko stanovništvo iz sela Retimlje, Opteruša i Zočište i odvedeno u zatvore i logore pod kontrolom tzv. OVK. Grupa od 35 civila, mahom žena, dece i starijih, oslobođena je 22. jula 1998. godine, posredstvom delegacije MKCK u Prštini, dok se ostalima gubi svaki trag. Godine 2005, u jami Volujak u opštini Klina i masovnoj grobnici kod Mališeva, pronađeni su posmrtni ostaci 36-oro Srba, dok je sudbina preostalih još uvek nerasvetljena", navodi se u saopštenju Srpske koordinacije.

Srpska koordinacija sa ogorčenjem podseća da ni posle 20 godina, niko nije odgovarao za zločine počinjene nad Srbima u Orahovačkoj župi, iako postoje živi svedoci – žrtve među kidnapovanim Srbima.

Podsećajući na ove tragične događaje, Srpska koordinacija, još jednom ukazuje na odgovornost UNMIK-a i KFOR-a, proisteklu iz nečinjenja i nevršenja mandata određenog Rezolucijom Saveta bezbednosti OUN br. 1244, kao i na odgovornost Evropske unije (EULEKS-a).

"Ohrabrene ovakvim stavom dela Međunarodne zajednice, vlasti u Prištini nastavljaju da izgrađuju društvo koje nije u stanju da se suoči sa prošlošću, sa zločinačkom prirodom tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, društvo u kome ne postoji pravda za srpske žrtve", dodaje se u saopštenju.

Srpska koordinacija poziva pravosudne vlasti Republike Srbije, da procesuiraju bivše pripadnike tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, odgovorne za ratne zločine počinjene nad srpskim i nealbanskim stanovništvom, počinjene na teritoriji opštine Orahovac, tokom jula 1998. godine.


Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva