:

:

TV Most

clock

Jun 21, 2015   12:47

0

173

Ni posle 17 godina nema istine o otetim rudarima

„Pre 17 godina, 22. juna desilo se prvo masovno kidnapovanje Srba na Kosovu i Metohiji. Kidnapovani su rudari sa površinskog kopa Belaćevac. Do sada nisu pronadjena tela i uprkos našoj višegodišnjoj potrazi istine o njima još uvek nema“, rekao ej Milorad Trifunović, koordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiji gostujući u jutarnjem programu TV Most.

Trifunović je dodao da time žele da odaju poštu stradalima i nestalima pre, tokom i posle sukoba na Kosovu i Metohiji.

Govoreći o nestalim radnicima kopa Belaćevac, Trifunović je naglasio da se za nestalim rudarima prvo tragalo na lokaciji Žilivode.

„Ekipa KFOR-a, kasnije UNMIK-a, odnosno EULEX-a radila je istraživanja na lokaciji uz razne prekide i obrazloženja. Medjutim, obavestili su porodice nastradalih da se tu nalaze tela rudara ali nakon četiri godine kakvog takvog istraživanja, kada se došlo do kraja i kada smo očekivali istinu na toj lokaciji je izbio požar“, rekao je Trifunović i dodao da Udruženje sumnja da su tela otkrivena ali da su ostaci pronadjenih tela zapaljena.

Trifunović, koji je od samog početka maksimalno angažovan na pronalaženju stradalih i nestalih , rekao je da su se obraćali svima ali da do danas istina nije otkrivena, jer su, kako kaže, na eshumaciji radili ljudi koji su počinili zločine – pripadnici kosovske bezbednosne snage i dodao da im je rečeno da „nakon četiri godine istraživanja rekli su nam da na toj lokaciji nema ničega, da su dobili pogrešnu informaciju i da ne mogu da pronadju otete rudare“.

„Ukupan broj nestalih Srba i nealbanaca je 876, do sada smo porodicama predali 327 tela. Na Kosovu se traga za još 1.667 osoba“, naglasio je Trifunović i dodao da Srbija „po pitanju potrage za nestalima nema nikakve ingerencije na Kosovu i Metohiji osim radne grupe i komisije za nestala lica koja usko saradjuje sa komisijom iz Prištine“.

„Euleksovom timu za eshumaciju i prištiskoj komisjii predali spisak sa preko 17 lokacija za koje sumnjamo da se na njima nalaze tela nestalih i kidnapovanih. Neke od dojava dobili smo i od Albanaca a čija tačnost bi trebalo da bude potvrdjena“, rekao je Trifunović.

Veliki problem prema Trifunoviću predstavlja i transparentnost tih informacija i angažovanje svih relevantnih činilaca.

„Za poslednje četiri godine nije predato ni jedno telo eshumirano na Kosovo i Metohiji. Prištinska komisija ne čini ništa da bi se nešto saznalo o sudbini kidnapovanih i nestalih Srba i ostalih nealbanaca na Kosovu i Metohiji“, naglasio je Trifunović.

Govoreći o članovima porodic nestalih i kidnapovanih Trifunović je naglasio da je život samohranih roditelja izuzetno težak ali, „zahvaljujući angažovanju lokalnih zajednica i dobrih ljudi, oni suidobili stalni smeštaj.

„Mnogi su stambeno obezbedjeni ali se dešava da, kao pre neki dan, srpska porodica bude nasilno iseljena iz svog doma. Mnogi koji su verovali u potpis medjunarodnih snaga da će štititi i bezbediti sigurnost svim gradjanima Kosova i Metohije svedoci su da se pred očima medjunarodnih snaga dešavaju zločini a oni ostaju nemi posmatrači“, istakao je Trifunović.

Prema njegovim rečima, i oni koji su smešteni u kolektivnim centrima u centralnoj Srbiji žive na ivici egzistencije, jer „Srbija je jedina država u okruženju koja nije donela zakonska akta koja bi regulisala prava i obaveze proteranih, izbeglih, nestalih i kidnapovanih“.

„Imamo obećanje, jer sada su tu pravi ljudi, pogotovo Marko Djurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju kome treba verovati jer se zaista uključio i celog sebe posvetio problemima srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, naglasio je Trifunović i dodao da se nada da će Djurić zaista i pomoći srpskoj zajednici na KiM.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva