Vesti
Nezvanični referendum u Venecueli,glasalo 7,1 milion ljudi

08:43, 17.07.2017

|

Izvor: RTS

Opozicija Venecuele saopštila je da je više od 7,1 miliona ljudi odgovorilo na njihov poziv na nezvanični referendum, kao simboličan znak protesta protiv plana predsednika te zemlje Nikolasa Madura da prepravi ustav.
Foto Tanjug
Lideri opozicije rekli su da broj glasova nije premašio 7,5 miliona glasova, koliko je 2013. godine osvojio Maduro, zbog toga što su uspeli da postave samo 2.000 glasačkih stanica na simboličnom referendumu koji vlada Venecuele vidi kao nelegalan, prenosi AP.

Neki od pristalica opozicije su uprkos tome rekli da su razočarani, jer su očekivali veći odziv.

Ekspert za Venecuelu sa Tulan univerziteta, Dejvid Smajld, rekao je da očekuje da će rezultati simboličnog referenduma opozicije još više okrenuti međunarodnu zajednicu protiv plana Madura da 30. jula održi zvanični referendum za promenu Ustava Venecuele.

Opozicija smatra da je cilj referenduma 30. jula da ustavnu skupštinu napuni vladinim pristalicama i da dozvoli Maduru da eliminiše sve prepreke svojoj moći i tako uspostavi sistem u kome bi dominirala njegova socijalistička partija, navodi AP.

Opozicija u Venecueli održala je nezvanični referendum kako bi pojačala pritisak na Madura u trenutku kada on traži osnivanje specijalnog tela što njegovi suparnici nazivaju konsolidacijom diktature.

Simbolični referendum na kom će pitanja biti o tome da li građani žele prevremene izbore, ima za cilj da dodatno utiče na Madurov legitimitet u vremenu ekonomske krize i protesta protiv Madurove vlasti koji u toj državi traju već tri meseca odneo 100 osoba.

Opozicija je u nedelju oko sedam sati po lokalnom vremenu otvorila referendum na oko 2.000 mesta širom države, kao čin građanske neposlušnosti koju prati "nulti čas" što je, kako navodi agencija, mogući nagoveštaj državnog udara ili neke druge akcije protiv Madura.

Maduro je za referendum rekao da je nelegalan i beznačajan.

Umesto toga, Maduro se zalaže se za zvaničan referendum 30. jula o formiranju nove skupštine, a koji će omogućiti ustavne izmene.

Glasačima su na referendumu postavljena tri pitanje na koja su odgovarali: da li odbijaju skupštinu, da li žele da oružane snage brane postojeći ustav i da li žele da izbori budu održani pre nego što Maduru istekne mandat 2018. godine.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design