:

:

TV Most

clock

April 15, 2015   12:05

0

144

Nezavisno novinarstvo je cilj,a ne stvarnost

Zamenica glavnog urednika nedeljnika NIN Vesna Mališić je rekla da se u Srbiji često ne prepoznaju pritisci na novinare, jer je narod, kako je rekla, socijalizovan u atmofseri nepravednoj prema medijima.

"Mi smo toliko oguglali na pritiske u medijima da se ponašamo kao jedna žena, koja je na pitanje u anketi da li je doživela nasilje u porodici, odgovorila da nije, samo joj muž ponekad udari šamar", objasnila je Mališić u Francuskom institutu u Beogradu.

Ona je istakla da iako postoje dobri medijski zakoni, novinari osećaju pritisak, koji se ne ispoljava uvek na direktan način već, kako je rekla, kroz pitanje vlasništva, novinarske forme i žanrove.

"Tu pre svega mislim na tabloidno novinarstvo koje diktira tempo svim drugim medijima. Ono je izuzetno opasno, jer je upravo tu napravljen brak između politike i medija", podvukla je Mališić dodajući da 60 odsto medija u Srbiji nema transparentno vlasništvo.

Glavni urednik elektronskog časopisa "Le Courrier des Balkans" Žan Arno Derens poručio je da je kvalitet medijskog izveštavanja u Srbiji isti kao i u Bosni i Hercegovini, Rumuniji, Albaniji i drugim zemljama u regionu.

"U svim tim zemljama svi teže ulasku u Evropsku uniju, što bi trebalo da znači da što se više približavaju EU, kvalitet izveštavanja bi trebalo da bude bolji, a dešava se suprotno jer se više radi o ekonomskoj nezavisnosti", rekao je Derens.

Prema njegovim rečima, najveći poraz za novinarstvo je autocenzura.

"Nezavisnost je cilj, a ne stvarnost. Cilj je da proizvodimo informacije i da novinari zavise od svog rada tako da mogu ponude kvalitetan proizvod i pretpostave da će ljudi to želeti da kupe", dodao je Derens.

On je istakao da među javnim mnenjem u Srbiji vlada mišljenje da sudbina zemlje zavisi od spoljnih činilaca.

"Od pada Miloševića većina medija je pod kontrolom međunarodnih grupacija, za koje smo mislili da će poboljšati uslove života i rada. To se, ipak, nije dogodilo već se ispostavilo da je Srbija za te grupe samo malo tržište gde se može zaraditi novac", rekao je Derens.

Jedan od osnivača elektronskih informativnih novina "Mediapart" Fransoa Bone rekao je da je slična situacija u Francuskoj, gde su mediji slobodni, ali nisu nezavisni.

"Oni su u vlasništvu oligarhije, jer postoje biznismeni, koji su povezani s vlašću", rekao je Bone i dodao da su mediji u francuskoj način izražavanja elite, a ne građanstva.

On je naveo da je dobar način da se obezbedi nezavisnost medija uspostavljanje sistema pretplate, tako da novinari zavise isključivo od svojih čitalaca.

Panel diskusiju "Da li je moguća nezavisna štampa?" su organizovali Francuski institut i Francuska ambasada u Beogradu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva