:

:

TV Most

clock

Septembar 18, 2018   12:29

0

287

Nezaposlenost jedan od najvećih problema na Kosovu


Kao proizvod Briselskih pregovora, Sporazum o priznavanju diploma izaziva velike nedoumice koje sprečavaju integraciju srpske zajednice u kosovsko društvo. Ako se uzme u obzir broj studenata koji godišnje dobiju diplome jednog od fakulteta na Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, ovim tempom će realno hiljade mladih za svega nekoliko godina biti bez mogućnosti da verifikuju svoje diplome, a samim tim i da konkurišu za radna mesta. To će se nesumnjivo odraziti na kvalitet kadrova iz srpske zajednice unutar kosovskih institucija.


Do maja 2018. godine, od 1.418 zahteva za verifikaciju diplome, pozitivno je do sada odgovoreno na 1.075 zahteva. 


Međutim, mladi sa severa Kosova nisu dovoljno upoznati sa procedurom verifikacije diploma, pokazuje analiza Sinergije. U isto vreme, istraživanje koje je sprovedeno u sve četiri ošptine na severu Kosova: Leposaviću, Zubinom Potoku, Zvečanu i Severnoj Mitrovici ukazuje i na vrlo malu zainteresovanost mladih za verifikaciju diploma. Svega 18 odsto ispitanika izrazilo je želju da se uključi. 


Važnost ovog procesa, ipak uviđa civilni sektor.


Za Acu Mitića, programskog direktora Nove društvene inicijative verifikacija diploma je od velike važnosti za položaj i kvalitet života mladih na severu Kosova.


“Ovaj sporazum je bitan za mlade da bi bilo konkurentniji na tržištu i da bi aplicirali za poslove u javnim institucijama u kosovskom sistemu”, kaže Mitić i podseća da su opštine na severu Kosova u poslednjih godinu dana više puta raspisivale konkurse za zapošljavanje  pre svega mladih osoba. 


Verufikacija je potrebna i drugim akademskim obrazovanim građanima radi nastavka obrazovanja ili sticanja uslova za obavljanje profesionalne delatnosti.


“Na primer ako se radi o pravnicima, stomatolozima i slično, verifikacija univerzitetske diplome je potrebna kao uslov za polaganje stručnih ispita i stekli licencu za samostalni rad u okviru kosovskog sistema”, napominje koordinator Evropskog centa za pitanja manjina Aleksandar Arsić.


Sa druge strane, student prorektor univerziteta u Kosovskoj Mitrovici Nemanja Biševac smatra da za ovaj proces više interesovanja ima među Srbima južno od Ibra.


“Studenti koji žive na jugu, zahvaljujući diplomama stečenim u našim školskim ustanovama, mogu nakon završene verifikacije da dobiju veće šanse da nađu odgovorajuć posao u nekoj od kosovskih institucija”, smatra Biševac. 


 


Ne zna se ni ko, ni gde ...


 


Potvrda teze da mladi sa severa nisu dovoljno upoznati sa procesom verifikacije diploma nalazi se u podatku da je manje od petine ispitanih znalo gde se podnosi dokumentacija za verifikaciju diploma i ko vrši verifikaciju.


Najviše mladih sa severa Kosova koji bi i verifikovali diplomu, učinilo bi to na prvom mestu zbog zaposlenja, pokazuje istraživanje.  Tri četvrtine ispitanika je mogućnost dobijanja posla označila kao glavni razlog za verifikaciju, 13 odsto zbog nastavka školovanja, a nešto manje od 14% bi to učinilo zbog odlaska u inostranstvo.


Iako je nadležnoj komisiji za verifikaciju diploma mandat ove godine produžen za još jednu, do maja 2019-te,  ne treba zanemariti ni činjenicu da na severu Kosova i dalje postoji veliki broj mladih koji ni po koju cenu ne žele verifikaciju svojih diploma, kao i da proces verifikacije diploma ne obuhvata diplome koje su izdate u periodu od juna 1999. do juna 2001. godine. Uz to, sporazum ne predviđa priznanje diploma doktorskih studija.


Potpuna primena sporazuma o verifikaciji diploma zahteva bolji pristup rešavanju ovog pitanja koji bi podrazumevao veću transparentnost ovog procesa, direktno uključivanje političkih lidera i eksperata u zagovaranje i informisanje građana o proceduri verifikacije, ali i podršku medija, organizacija civilnog društva i međunarodnih organizacija koje se bave obrazovanjem, upozoravaju iz Sinergije.

Izvor: RTV Puls

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva