:

:

TV Most

clock

Avgust 10, 2018   11:31

0

157

Nezadovoljni radnici PKB-a, traže 6.150 evra po hektaru

Država ponovo pokušava da nađe kupca za Poljoprivrednu korporaciju Beograd. Početna cena imovine, u kojoj je i kapital tri zavisna preduzeća, iznosi 104,5 miliona evra. Od jednog od najvećih poljoprivrednih preduzeća u Srbiji, budućeg vlasnika deli i cena stočnog fonda. Vrednost stada će se proceniti neposredno pre prodaje. Zainteresovani investitori dokumentaciju mogu da traže do 7. septembra, a eventualne ponude će se otvarati 13. septembra.

Samostalni sindikat PKB nije zadovoljan ni procenjenom vrednošću kompanije, niti modelom privatizacije. Država ne prodaje PKB kao pravno lice, firmu, već njegovu imovinu.

- To znači da će zaposleni biti početnici - objašnjava Milisav Đorđević iz Samostalnog sindikata PKB. - Da su prodavali firmu, kupac bi preuzepo i zaposlene i kolektivni ugovor. Ukoliko neko kupi PKB, mi moramo ponovo da pregovaramo, ostajemo bez minulog staža. Obećali su nam otpremnine od 450 evra po godini staža, ali nama to nije najbitnije. Važno nam je da se obezbedi kontinuitet u radu. Da zadržimo posao. Sporna je i cena. Procenjena vrednost PKB 2015. godine je bila 314 miliona evra, a sada je 208 miliona. U međuvremenu je vrednost zemljišta rasla. Ministarstvo privrede duguje objašnjenje i obećali su da će ga dati.

Obećano objašnjenje od Ministarstva smo i mi tražili, ali do kraja dana nije stiglo. Imovinu PKB čini oko 17.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, oko 70 kilometara kanalske mreže za navodnjavanje, oko 17.000 grla stoke, ali i kombajni, traktori... Trenutno upošljava oko 1.700 radnika.

- Poljoprivreni kombinat Beograd je hektar poljoprivrednog zemljišta prodavao po ceni od 700.000 do milion evra - dodaje Đorđević. - A po ovoj ceni nude 17.000 hektara. Čini se da se dvorište Beograda daje u bescenje. Mi smo predlagali da država zadrži deo vlasništva, da se traži strateški partner.

Od potencijalnog kupca PKB se traži da bude domaća firma, da mu je pretežna delatnost poljoprivreda ili trgovina poljoprivrednim proizvodima. Očekuje se da je samostalno ili sa zavisnim preduzećima ostvario godišnji prihod od 400 miliona evra.

Lane je država ispitivala zainteresovanost investitora za PKB. Pominjali su se i "Matijević" i "MK grupa". Poslednjih meseci, kako kažu u sindikatu, čuli su da ih obilaze Kinezi i Arapi.

 

Izvor: Večernje novosti

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva