:

:

TV Most

Foto: Lazar Sakan, Žarko, Sakan, Ivan Tokin New Mome

clock

April 22, 2015   12:05

0

173

New Moment magazin: Upucan pravim metkom!



Kao deo kampanje za smanjenje količine oružja koje kao posledica ratova kruži teritorijom Balkana, a u saradnji sa Crvenim krstom Srbije, novo izdanje magazina kroz umetnost traži odgovore na društvena pitanja koja se tiču svih nas.

Da li pucanj može da rezultira nečim pozitivnim? Može li destrukcija da bude deo kreativnosti? - moto je pod kojim je izašlo 35. izdanje.

U do sada jedinstevnom izdavačkom poduhvatu, svaki broj časopisa je zasebno upucan pravim metkom, a rupa koja je na taj način nastala tretirana je kao deo dizajna magazina. Na samom događaju, gosti su bili u prilici da se uključe u kampanju i pucaju u veliki metak, što je simbolično predstavljalo pucanj za mir. Inspirisani idejom da kroz simbole razaranja stvore umetnost, gosti su kreirali umetničku instalaciju koja poziva na kreativnost, ne na uništenje, pod sloganom “Za život bez oružja”.

Kao posledica ratova, Balkan je posao gotovo sinonim za razaranje i destrukciju. Istovremeno, oduvek je bio plodno tle za nastanak kreativnih i talenovanih umetnika.

Ove dve sušte suprotnosti, destrukcija i kreativnost, bile su inspiracija za novo izdanje magazina koji je nastao u saradnji sa Crvenim krstom Srbije kao deo kampanje za razoružanje.

I ovo izdanje New Moment magazine donosi radove priznatih regionalnih i internacionalnih autora, umetnika i mislilaca, među kojima su umetnička grupa iz Slovenije Neue Sloveniche Kunst, Boris Miljković, režiser, pisac, profesor na FDU i kreativni direktor Javnog servisa, Marko Koska, režiser, Snežana Golubović, performans umetnica iz Frankfurta, Jugoslav Vlahović , illustrator i profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna, Boogie, svetski poznati fotograf potekao iz Beograda, Stefana Savić, fotograf, Lazar Džamić , pisac i direktor strateškog planiranja u kompaniji Google, Alejandro Maestre Gasteazi, fotograf iz Španije, i mladi umetnici sa Balkana - Lidija Delić, Branislav Nikolić, Mica Stajčić i Mladen Miljanović. Urednica i kreativni direktor magazina je Svetlana Ćopić, art direktor Slaviša Savić, a izdavač Savet za novo mišljenje.

D.B.

Izvor: TVmostinfo

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva