:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Jun 29, 2018   08:02

0

107

Nevreme nije ugrozilo Hilandar


Usled obilnih padavina koje su tog dana trajale tri i po sata, na manastirskom imanju nastali su veliki bujični potoci, objavljeno je na sajtu hilandar.org.



Kako se navodi, posebno je nabujao hilandarski potok koji je veći deo godine potpuno suv. Voda se razlila na više mesta i na kratko prekinula put do mora, koje je udaljeno oko dva i po kilometra od manastira.



Na tom potezu se nalaze Pirg kralja Milutina iz 14. veka, ekonomija, vinograd, vinarija i stari manastir Svetog Vasilija, koji nisu pretrpeli nikakvu štetu.



Najveća šteta je pričinjena putevima.



Na Svetoj Gori, kao i u okolini Hilandara, putevi su zemljani i često se dešava da ih kiša delimično oštećuje, pa čak i na neko vreme učini neprohodnim.



Poslednjih godina je dosta uloženo u obnovu i proširenje protivpožarnih i saobraćajnih puteva na imanju Hilandara, tako da su odvodni kanali koji se redovno održavaju, u znatnoj meri doprineli očuvanju saobraćajnica, objašnjeno je na sajtu.



Odmah nakon prvog udara bujice, deo manastirske mehanizacije je uposlen na popravci štete na putevima.



Sam Hilandar ni u jednom trenutku nije bio ugrožen, niti je došlo do prodora vode u manastir.



Ovakvo nevreme je, kako se ukazuje, pojava koja se gotovo redovno ponavlja u pravilnim razmacima od desetak godina i tipična je za taj deo Grčke.



Poslednja velika nepogoda ove vrste desila se 2007.



Devedesetih godina prošlog veka takođe je zabeleženo snažno nevreme nakon koga je izrađen dodatni nasip sa južne strane manastirskog utvrđenja.


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva