:

:

TV Most

clock

Februar 09, 2018   12:05

0

222

Neuspešan prvi pokušaj prodaje "Metanolsko-sirćetnog kompleksa"

Tendersku dokumentaciju za MSK u roku je otkupio i preuzeo kiparski holding "Kronošpan hemikal LTD", ali ponudu nisu dostavili. Pre javnog poziva za prodaju bila su dva zainteresovana investitora, a kiparski holding bio je jedan od njih.

Kako se navodi, stručnjaci potencijalne partnere MSK-a svrstavaju u dve kategorije. U prvoj su oni koji bi nastavili postojeći proizvodni program pod uslovom da gas, koji je osnovna sirovina, obezbede po nižoj ceni, jer je on glavna kočnica rentabilne proizvodnje.

"Druga kategorija partnera su oni koji nude ulaganja u proizvodne kapacitete gde bi se proizvodili derivati metanola i sirćetne kiseline više faze dorade, koji su neuporedivo profitabilniji i mogu da istrpe i ove postojeće cene gasa", kaže za RTS Zoran Popović iz Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju.

MKS radi od 1987. godine, a danas zapošljava oko 530 radnika. Na svetsko tržište izvozi 95 posto metanola koji proizvodi, a od proizvedene sirćetne kiseline 98 procenata ide uglavnom na tržište EU, navodi Dragan Stevanović iz Udruženja za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala PKS-a.

"Poseduju preko 250 vagona u svom vlasništvu, terminale u Luci Bar, imaju veliki potencijal za proizvodnju", ističe Stevanović.

Iako je prvi tender neuspešan, analize pokazuju da upravo taj veliki potencijal fabrike može privući investitore.

Zoran Popović kaže da to nisu neka teoretska razmatranja već je to proizašlo iz dosadašnjih kontakata koje su predstavnici MSK imali sa potencijalnim zainteresovanim partnerima.

"To je realnost. Šta će se iskristalisati kao stvarnost, to ćemo tek videti u narednom periodu", kaže Popović.

Početna cena u ovom prvom javnom pozivu za nadmetanje za prodaju 100 odsto kapitala MSK bila je 38,5 miliona evra, navodi RTS.

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva