:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

April 18, 2017   10:18

0

129

Neuspeh u demarkaciji otvara put vanrednim izborima na Kosovu

Ponovni neuspeh, a sve ukazuje da će se to dogoditi, uveo bi Kosovo u vanredne parlamentarne izbore, koji bi, kako prenose prištinski mediji, mogli da budu održani 28. maja ili 4. juna.

Demarkacija granice sa Crnom Gorom dogovorena je 2015. godine. Od tada, kosovski parlament ne uspeva da sporazum ratifikuje.

Prema tvrdnjama opozicije, Kosovo navodno gubi osam hiljada hektara teritorije. Vlada tvrdi da se ne gubi ništa, pa su tako pokušaji da se o ovom pitanju raspravlja i glasa u skupštini često završavani sukobima u parlamentu i van njega, upotrebom suzavca i hapšenjem opozicionih poslanika.

Prema trenutnom raspoloženju među poslanicima, vladajuća koalicija nema dovoljnu podršku ni među svojim poslanicima da ratifikuje sporazum. Demarkaciji se protivi i grupa poslanika vladajuće Demokratske partije Kosova. Jedino su poslanici Demokratskog saveza Kosova spremni da bezrezervno podrže sporazum.

Rezervisana je i Srpska lista sa svojih 11 poslanika, dok poslanici opozicije spremaju predlog za pokretanje izglasavanja nepoverenja vladi i njeno razrešenje. Jedan od povoda je idemarkacija sa Crnom Gorom.

Izvori prištinskih medija u kosovskoj vladi kažu da bi predsednik skupštine i predsednik DPK Kadri Veselji i premijer i predsednik DSK Isa Mustafa okončali saradnju 25. aprila. Dan ranije, odnosno 24. aprila, očekuje se da demarkacija bude ponovo stavljena na dnevni red parlamenta.

O tome bi trebalo da odluči predsedništvo skupštine ove nedelje.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva