:

:

TV Most

clock

Mart 16, 2015   12:05

0

117

Nerešen status srpske zajednice u Sloveniji


Veselinović, koji je od 13. do 15. marta boravio u Sloveniji, dodao je imao više susreta i razgovora sa zvaničnicima te države u cilju iznalaženja rešenja po pitanju statusa Srba kojih, prema procenama, ima više od 40.000, a koji nemaju status nacionalne manjine.

Kako je naveo, u petak se sastao s predsednikom Odbora za kulturu držvanog zbora Republike Slovenije Draganom Matićem, državnim sekretarom Ministarstva kulture i predsednikom Saveta Vlade Slovenije za pitanja etničkih zajednica pripadnika naroda bivše SFRJ Antonom Peršakom i direktorom javnog fonda Slovenije za kulturne delatnosti Igorom Teršarom.

"U razgovoru sa zvaničnicima Slovenije pokrenuli smo pitanje nezadovoljavajućeg stanja u učenju srpskog jezika jer je porazna činjenica da oko 90 odsto srpske dece u srednjim školama ne zna ćirilično pismo, a njih gotovo 70 odsto ne zna da govori srpski", kaže Veselinović.

U razgovoru sa predstavnicima Srba u Sloveniji, kako je naveo, istakao je potrebu jedinstva srpske zajednice jer samo tako se mogu uspešno prevazići problemi i omogućiti zaštita osnovnih ljudskih prava, ali i uspešni razgovori sa predstavnicima slovenačkih vlasti i dobri odnosi sa državom Srbijom.

Veselinović se u ime Odbora i parlamenta u subotu obratio na Svečanoj akademiji organizovanoj povodom deset godina postojanja i rada Saveza srpskih društava Slovenije, posle koje je razgovarao sa poslanicom u Evropskom parlamentu Tanjom Fajon kojoj je preneo zahvalnost na pomoći u približavanju Srbije EU i trudu na poboljsanju odnosa Srbije i Slovenije.

Kako je naveo, juče je prisustvovao jutarnjoj službi u pravoslavnoj crkvi "Sveti Chirilo i Metodije" u Ljubljani, posetio Srpsko društvo "Mihajlo Pupin" i njihovu biblioteku, i ponovo razgovarao s predstavnicima Saveza srpskih društava Slovenije kojima je zahvalio na pomoći tokom majskih poplava prošle godine.

Ocenio je da je ohrabrujuće što u Sloveniji postoji veliki broj kulturno umetničkih društava, udruženja i zavičajnih klubova koji čuvaju tradiciju i kulturu.

"Zadivljujući je kvalitet programa koji realizuju, kao i činjenica da postoji nekoliko srpskih biblioteka, ali i ustanova koje čuvaju tradiciju istaknutih Srba koja su i značajna veza srpskog i slovenačkog naroda, poput Mihajla Pupina i Vuka Karadžića", kaže Veselinović.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva