:

:

TV Most

Foto: tvmost.info

clock

Novembar 21, 2017   14:01

0

329

Nerazumevanje između Beograda i Prištine i kako ga prevazići


Istovremeno je  predstavljen izveštaj Grupe za istraživanje praktičnih politika na Balkanu,  na temu „Zajednica srpskih opština: Razumevanje sukobljenih perspektiva Albanaca i Srba“.



Okruglom stolu su prisustvovali i predstavnici Vlade Kosova,  političari sa severa KiM, mediji kao i predstavnici civilnog sektora.



Izvršni direktor ove Grupe Naim Rašiti kaže da izveštaj pokazuje da predstavnici Srba i Albanaca imaju veoma različitu percepciju samog dijaloga koji se u Briselu vodi između Beograda i Prištine, pa samim tim drugačije i gledaju na Zajednicu srpskih opština.



„ Preporuka je da se radi okvir implementacije dogovora postignutih u tom dijalogu uz sve moguće konsultacije, na miran način“, kaže Rašiti i podvlači da posebno opozicija pokazuje veliko nerazumevanje celokupnog procesa i dogovora.



Poslanik Srpske liste u kosovskoj Skupštini Igor Simić govoreći o izveštaju kaže da  je on korektan u određenim segmentima a u nekim bi ga trebalo izmeniti.



„Izveštaj  predstavlja jednostranu sliku o tome šta misle Albanci a šta Srbi o Briselskom sporazumu.  Kada opet pogledate celokupan izveštaj , omo što je moja glavna zamnerka, kao predstavnika Srpske liste, jeste da u samom Briselskom sporazumu, tačke koje se odnose na formiranje Zajednice srpskih opština, kao najbitnijeg segmenta sporazuma, nisu sprovedene.  Kada pogledate 15 tačaka, sve ono što je trebalo da bude sprovedeno od strane zvaničnog Breograda, ispunjeno je. Ostalo se čeka“, kaže Simić.



Simić podseća da se danas navršava  1682. dan  kako se čeka  da se formira Zajednica srpskih opština  a da istovremeno od  međunarodnih predstavnika stižu samo, kako je rekao „blagi pozivi kako bi to trebalo uraditi“.



„ Kao predstavnici Srba unutar međunarodnih institucija, mi ćemo insistirati da se svakla tačka Briselskog sporazuma  ispoštuje, posebno one u vezi formiranja Zajednice srpskih opština, jer je ona za Srbe na Kosovu najbitnija“rekao je Simić.



Organizaciju Okrulog stola pomogla je NVO Aktiv.



 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva