:

:

TV Most

clock

Mart 16, 2015   12:05

0

126

Neprofesionalizam dnevnih novina na Dan žalosti

Ministarstvo je u saopštenju navelo da većina dnevnih novina u izdanjima za 15. mart nije u potpunosti poštovala Zakon o obeležavanju Dana žalosti, a da su jedino Politika i Dnevnik, striktno gledano, svoju naslovnu stranu štampali u skladu sa zakonskim odredbama.

"Nepoštovanje Zakona o obeležavanju Dana žalosti postaje već simptomatična pojava kada je reč o štampanim medijima. Još veću zabrinutost izaziva izrazito nepoštovanje profesionalnih i etičkih kodeksa u tekstovima i člancima objavljenim na Dan žalosti, o čemu bi i Savet za štampu morao da vodi računa", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je, kako se dodaje, uvereno i da će REM, kao nadležno telo, sa svoje strane obaviti iscrpnu analizu poštovanja Zakona o obeležavanju Dana žalosti u jučerašnjim programima elektronskih medija i preduzeti odgovarajuće mere, ukoliko je bilo nepravilnosti.

U saopštenju se ukazuje na to da su nacionalne tragedije posebno delikatne i da nose sa sobom veliku odgovornost u sferi javnog informisanja.

"Apsolutno je neprimereno ukoliko se u danima žalosti mediji pretvaraju u arenu za političke borbe, senzacionalističko nadmetanje ili pokušavaju da izvuku trenutnu korist podizanja tiraža ili gledanosti, umesto da se vode principima profesionalizma, istinitosti i odmerenosti", navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

U Srbiji je juče bio Dan žalosti zbog tragične pogibije sedam osoba u padu vojnog helikoptera, koji je prevozio bolesnu bebu iz Novog Pazara u Beograd.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva