:

:

TV Most

clock

Maj 07, 2016   12:05

0

193

Neprimeren govor odlazećeg turskog premijera

Galijašević smatra da je Davutoglu, naime, održao jedan potpuno neprikladan govor veličao neosuđenog ratnog zločinca Aliju Izetbegovića, u kome se pozivao na 80 miliona Turaka, u kome smo mogli čuti kako je on obnovio sve džamije, kako je uradio sve dobro, kako je sve Bošnjake on spasio, kako se zalagao, prenela je RTRS.

Reagujući na govor odlazećeg turskog premijera, Galijašević je ocenio dobrim to što je takva osoba uklonjena sa čela vlade Turske, ali da nije dobro što je dolazio u Banjaluku sa svojim, jedinim nedostojnim govorom prilikom otvaranja Ferhadije.

"To je govor koji se nije uklopio u druge govore, niti je podržan na bilo koji način", rekao je Galijašević procenivši da se čak 95 odsto njih nije složilo sa takvim pristupom.

Galijašević je podsetio da je Davutoglu utemeljivač neoosmanizma, što se može videti kroz njegovu knjigu "Strateška dubina: međunarodni položaj Turske", te da je sve vreme pokušavao da vrati Tursku u neoosmanski poredak.

Galijašević je istakao da je Davutoglu održao govor u kojem je svojim radikalizmom nastojao da isprovocira političke strukture Republike Srpske, nadajući se da će taj govor odjeknuti do Turske, gde je i smenjen, te ocenio da je turski premijer u ostavci na otvaranju Ferhat-pašine džamije u Banjaluci rešavao probleme svog statusa u Turskoj.

"Njegovo kašnjenje, ponašanje, njegov dolazak, pokazalo se, bio je vrlo štetan i po bezbednost i po odnose Srba i Bošnjaka", rekao je Galijašević.

Davutoglu je na današnjem otvaranju Ferhadije u Banjaluci veličao delo Alije Izetbegovića - ogledano u jedinstvenoj BiH koju kao tekovinu treba očuvati, navodio da je ova džamija, kao i drugi objekti, zajednička kulturna baština, a u obraćanju okupljenima poručio da je uz njih svih 78 miliona Turaka, da su Turci "bili ovde, da su sada ovde i da će biti zauvek".

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva